Iran se nada brzom nuklearnom sporazumu

Screenshot: YouTube

IRANSKI ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif izrazio je u petak u Moskvi nadu u "pozitivan rezultat" razgovora sa svjetskim silama o nuklearnom programu prije isteka roka u studenome, zahvaljujući djelomice podršci Rusije.

"U vremenu koje nam je preostalo, nadamo se postići pozitivan rezultat", rekao je Zarif na konferenciji za novinare održanoj s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

U formatu nazvanom 6+1, Iran nastoji sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom, Kinom, Njemačkom, Francuskom i Rusijom zaključiti cjelovit sporazum o svom nuklearnom programu do 24. studenoga.

Sporazumom se Iranu trebaju olakšati međunarodne gospodarske sankcije u zamjenu za odustajanje od nuklearnih aktivnosti za koje Zapad tvrdi da bi mogle voditi k razvoju nuklearnog oružja.

Rusija i Iran najavili su sporazum "nafta za hranu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov je rekao da Moskva zagovara rješenje koje priznaje Iranu pravo na civilnu nuklearnu aktivnost.

Moskva je pomogla premostiti razlike u stajalištima između Irana i svjetskih sila.

Ranije ovog mjeseca Rusija i Iran najavili su sporazum "nafta za hranu" kojim bi dvije zemlje prevladale teškoće izazvane gospodarskim sankcijama Zapada.

Iransko gospodarstvo godinama trpi sankcije, a ruski financijski, naftni i obrambeni sektori pogođeni su nedavno uvedenim sankcijama zbog ruskog upletanja u ukrajinsku krizu. U javnost je procurilo malo pojedinosti o sadržaju sporazuma, no Reutersovi izvori navode da se radi o sporazumu od 1,5 milijarde dolara na mjesec što bi omogućilo Iranu da znatno poveća svoj izvoz nafte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara