Iranski čamci zapucali na singapurski tanker u Perzijskom zaljevu

Iranski čamci zapucali na singapurski tanker u Perzijskom zaljevu

Screnshot: YouTube

PET IRANSKIH čamaca u četvrtak je u Perzijskom zaljevu otvorilo vatru na tanker Alpine Eternity koji plovi pod singapurskom zastavom, javio je CNN, a menedžer broda potvrdio je da je tanker sigurno doplovio do luke Jebel Ali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Prema riječima glasnogovornika norveške tvrtke Transpetrol, čamci su pucali preko tankerova pramca u 6 sati ujutro u četvrtak dok je plovio prema luci Fujairah u UAE-u.

"Narav napada još je nejasna", rekao je glasnogovornik.

Dodao je da se brod odmah nakon napada vratio u "vode UAE i sada je u luci Jebel Ali. Brod je na sigurnom i nitko od posade nije ozlijeđen".

Odmjeravanje snaga

Reuters dodaje da je su s iranskih čamaca zapucali na tanker pod singapurskom zastavom u vrijeme kada se američki predsjednik Barack Obama i čelnici arapskih zemalja Perzijskog zaljeva pripremaju za summit u Camp Davidu na kojem će tema biti nuklearni sporazum s Iranom.

> Iran raznio repliku američkog nosača zrakoplova

Sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran stari su protivnici u regiji Bliskog istoka, a odnosi su im se pogoršali zbog zračnih napada na šijitske pobunjenike u Jemenu koju je provodila međunarodna koalicija na čelu Saudijskom Arabijom.

Na inspekciju iranskih teretnih brodova koju provodi Saudijska Arabija Iran je je prošli mjesec uzvratio time što je u Hormuškom tjesnacu presreo brod pod zastavom Marshallovih otoka i natjerao ga u iranske teritorijalne vode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara