Iranski disidenti tvrde da Teheran ima tajno nuklearno postrojenje

Iranski disidenti tvrde da Teheran ima tajno nuklearno postrojenje

Foto: Hina

SKUPINA iranskih disidenata ustvrdila je u utorak da Iran nastavlja s tajnim razvojem nuklearnih komponenata kršeći dogovore sa svjetskim silama s kojima pregovara o budućnosti svog nuklearnog programa.

Iransko Nacionalno vijeće otpora je na konferenciji za novinare u Washingtonu predstavilo dokaze o tajnom postrojenju koje je dobilo od iranskih izvora.

Podzemnim postrojenjem u sjeveroistočnom predgrađu Teherana upravlja iranska obavještajna služba i služi istraživanju naprednih centrifuga za obogaćivanje uranija, tvrdi vijeće.

Od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) traži da se to mjesto pregleda prije nastavka pregovora.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araghci istovremeno je u Beču izjavio da će Iran poboljšati suradnju s IAEA-om.

"Upravo smo se dogovorili da ćemo ubrzati taj proces i krenuti naprijed bolje i brže", rekao je Araghci nakon sastanka s direktorom IAEA-e Yikiyom Amanom.

No, niti jedan od njih nije rekao da su se dogovorili oko konkretnih koraka da se UN-ovim inspektorima omogući pristup nuklearnim postrojenjima, dokumentima i dužnosnicima povezanima s razvojem nukelarnog oružja i razvojnim projektima.

Dvojica dužnosnika razgovarala su dok se približava istek roka u ožujku za postizanje sporazuma koji bi trebao ograničiti iranski civini nuklearni program i smanjiti rizik da bi se mogao iskoristiti za proizvodnju atomskog oružja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara