Irci na referendumu o istospolnom braku, kampanja pokazala pad utjecaja Katoličke crkve

Irci na referendumu o istospolnom braku, kampanja pokazala pad utjecaja Katoličke crkve

Foto: Hina

IRCI su u petak počeli izlaziti na referendum na kojem će se izjasniti hoće li izmijeniti ustavnu definiciju braka i dopustiti vjenčanje istospolnim osobama.

Homoseksualnost je u Irskoj bila izvan zakona sve do 1993., a istospolna građanska partnerstva mogu se sklapati od 2011.

Prihvate li Irci izmjenu ustava, Irska će postati prva zemlja koja je istospolni brak ozakonila plebiscitarno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ankete upućuju na to da će se to dogoditi, jer četiri najsvježija ispitivanja javnoga mnijenja daju prednost zagovornicima istospolnog braka.

Razlike u anketnoj potpori dosta su velike. Po najtješnjoj, istospolni brak prolazi s 53 posto, a najveća je razlika u anketi koja takav rasplet predviđa s čak 69 posto podrške među biračima.

Pad utjecaja Katoličke crkve

Zrela, ali ponekad i usijana kampanja posljednjih nekoliko tjedana pokazala je široke razlike između mladih i starijih birača, kao i to da tradicionalan i duboko ukorijenjen utjecaj Katoličke Crkve brzo blijedi. Jedan od razloga za to je niz skandala sa svećeničkim zlostavljanjem djece koji su u posljednja dva desetljeća isplivali u Irskoj.

Referendum je podijelio i korporativnu Irsku: većina irskih kompanija nije htjela zauzeti stranu, ali zato američke tehnološke tvrtke koja zapošljavaju tisuće mladih Iraca zdušno pozivaju da se glasa "za".

Istospolni brak podržava većina političkih stranaka, medija, sindikata, studentskih i sportskih udruga. Brojne slavne osobe ga također podržavaju. Posljednji u nizu je Bono, frontmen U2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara