Islamska država eksplozijama razorila zatvor u Palmiri

Islamska država eksplozijama razorila zatvor u Palmiri

Foto: FAH

SKUPINA Islamska država (IS) u subotu je eksplozijama raznijela zatvorski kompleks u Palmiri, što je bio jedan od simbola represije sirijskog režima 80-ih godina, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Veliki zatvor u pustinji nije smješten unutar antičkoga grada već u novosagrađenom Tadmoru, a uništen je pošto su borci IS-a postavili bombe unutar kompleksa i oko njega, navodi nevladina organizacija.

Džihadisti su prije deset dana zauzeli antički grad Palmiru upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine i do danas nije bilo dojava o uništenju kulturnih spomenika starih 2000. godina.

Simpatizeri IS-a su na društvenoj mreži Twitter objavili nekoliko fotografija razaranja zatvora. Član sirijske oporbe u egzilu Mohamad Sarmini napisao je na Twitteru da je IS "eksplozijama u zatvoru Palmire izbrisao dokaz kriminala Asadova klana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvor u Palmiri poznat je po pokolju 1980. godine kada je ubijeno više stotina, po nekima i 1200 zatvorenika u ćelijama u odmazdi za pokušaj atentata na Hafeza al-Asada, oca sadašnjeg predsjednika Bašara al-Asada.

Brojni politički zatvorenici u zatvoru u Tadmoru (gradu pored Palmire) umirali su i bili mučeni godinama, a kada je izbila pobuna 2011., vlasti su onamo počele slati neposlušnike i dezertere.

Prije pada Palmire u ruke IS-a, režim Bašara al-Asada je prebacio zatvorenike u druge kaznionice u Siriji, navodi SOHR.

Prije eksplozije IS je objavio dosad neprikazanu videosnimku ćelija, napose samica koje su gotovo bez danjeg svjetla.

Bivši tužitelji za ratne zločine objavili su u siječnju 2014. da je fotograf sirijske vojne policije pružio dokaze o sustavnom mučenju i ubojstvu 11.000 zatvorenika u sirijskim zatvorima. Sirijska vlada je snimke nazvala montažom i odbacila optužbe kao politiziranje.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara