Istekao rok: Nastavak pregovora oko iranskog nuklearnog programa u rujnu

Istekao rok: Nastavak pregovora oko iranskog nuklearnog programa u rujnu

Foto: Hina

VIŠEMJESEČNI pregovori oko iranskog nuklearnog programa nisu dali rezultate, a nakon što je istekao rok za dogovor, odlučeno je da će svjetske sile i Iran pregovore nastaviti u rujnu. Još nije poznato gdje će se oni održavati.

Američki parlamentarci, koji su u pregovorima u Beču sudjelovali samo kao promatrači, kao preduvjet za konačni dogovor postavili su uvođenje režima dugogodišnje međunarodne kontrole, duže od 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Konačan dogovor s Iranom treba sadržavati režim kontrole i provjere tijekom najmanje 20 godina", traže senatori Robert Menendez, demokratski predsjednik povjerenstva vanjskih poslova i Lindsey Graham, republikanac.

"Tijekom kontrola koje provodi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), Iran mora omogućiti inspektorima IAEA-e pristup svim postrojenjima, svim osobama i svim dokumentima", zahtijeva se u pismu koje su poslali predsjedniku Baracku Obami.

Drugi uvjet koji postavljaju je potpuna transparentnost Teherana glede moguće vojne funkcije poglavlju iranskog nuklearnog programa. "Iran mora reći istinu, tek kad se to dogodi može početi potpuno ukidanje sankcija", zaključili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara