Istraga utvrdila: Za smrt mladog ročnika Marka Zalovića odgovoran je vozač tenka

Foto: Emica Elveđi / Cropix

MINISTARSTVO obrane provelo je istragu o nesretnom slučaju u kojem je 21-godišnji Marko Zalović izgubio život. Mladi ročnik stradao je na vojnom poligonu Gašinci 14. kolovoza tijekom obuke kada ga je pregazio tenk.

Nakon nesretnog događaja ustrojeno je Povjerenstvo o izvanrednom događaju, a vojna policija je na zahtjev Državnog odvjetništva provela sve izvide za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja.

"Obavljeni su svi razgovori s pripadnicima Oružanih snaga koji su na dan tragedije bili uključeni u aktivnosti na Vojnom poligonu "Gašinci" i koji su provodili sve elemente obuke i funkcioniranja vojnika na tom poligonu.  

Iz nalaza Povjerenstva za izvanredni događaj zaključuje se:

Iako su bila propisana pravila, elaborati i zapovjedi temeljem kojih se provodi obuka,  došlo je do iznenadnog skretanja tenka M-84 s prometnice, pri čemu je smrtno stradao vojnik na dragovoljnom služenju vojnog roka,  Marko Zalović.

Znači, uzrok nesreće je iznenadno, nekontrolirano skretanje tenka.

Utvrđeni su i određeni propusti u koordinaciji postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i provedbi obuke.

Detaljnim pregledom utvrđeno je da je tenk bio tehnički ispravan.

Temeljem zaključaka o uzroku tragedije dragovoljnog ročnika Marka Zalovića, Vojna policija je protiv vozača tenka D.P. podnijela nadležnom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu po članku 215. stavak 3. Kaznenog zakona (dovođenja u opasnosti života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom), a u svezi članka 222. stavak 4. (teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti).

Protiv još dvojice časnika, voditelja obučnog gađanja i njegovog zamjenika, I.T. i A.B., pokrenut je stegovni postupak zbog propusta u provedbi obuke na vojnom poligonu "Gašinci"", stoji u objavi Ministarstva obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara