Istraživanje: Isparavanje iz e-cigareta šteti plućima neovisno o količini nikotina

Istraživanje: Isparavanje iz e-cigareta šteti plućima neovisno o količini nikotina

Foto: Hina

TIM znanstvenika iz Sjedinjenih Država nudi rezultate istraživanja (.pdf) utjecaja isparavanja iz elektroničkih cigareta na pluća.

Istraživanje je ponovno utvrdilo štetnost nikotina i drugih molekula u dimu i parama e-cigareta po endotelne stanice koje služe kao zaštitna omotnica pluća. Znanstvenici su otkrili i da elektroničke cigarete štete plućima neovisno o količini nikotina koja se nalazi u otopini za inhaliranje. 

"Rastuće inhaliranje nikotina putem e-cigareta, pogotovo među mladima, traži pojačana istraživanja njihova utjecaja na zdravlje. Ovo istraživanje pokazuje da sastojci pronađeni u komercijalno dostupnim otopinama za e-cigarete i parama koje nastaju njihovim zagrijavanjem mogu izazvati upalu pluća," izjavila je voditeljica istraživanja Irina Petrache. "Opisani učinak se odnosi na kratkotrajnu izloženost isparavanju i zahtjeva dodatnu istragu kako bi se utvrdile dugoročne posljedice. Ovi rezultati upozoravaju da inhalacija e-cigareta može imati nepovoljne učinke na zdravlje pluća".

Istraživanje navodi niz štetnih sastojaka u otopinama za e-cigarete među kojima je acrolein za kojeg se pokazalo da napada molekule koje povezuju endotelne stanice. Znanstveni rad je namijenjen objavi u Američkom žurnalu za fiziologiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara