Ne paničarite, u Hrvatskoj nema epidemije upale pluća

Ne paničarite, u Hrvatskoj nema epidemije upale pluća

Foto: Shutterstock

HRVATSKOJ prijeti epidemija atipične upale pluća, senzacionalistički su ovih dana zaključili pojedini mediji. Niti se radi o epidemiji, niti ima razloga za paniku, poručuju stručnjaci.

"Mi kao služba zaprimamo prijave pneumonija, što je skupni naziv za sve upale. Bilježimo povećan broj povećanih pojedinačnih prijava u odnosu na prijašnje, no mi to tim prijavama ne možemo razlučiti o kakvim se upalama pluća radi - bakterijskim, virusnim, jesu li atipične... Da bi nešto bilo proglašeno epidemijom, ravnamo se po službenim obrascima naših epidemiologa", izjavila je za Index dežurna epidemiologinja HZJZ-a, dr. Sanja Kurečić Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još nemamo službeno izvješće o epidemiji upale pluća, to bi se dogodilo da je do nje došlo u kolektivu, u cijelom gradu. Pojedinačno veći broj prijava jest zabilježen, ali samu prijavu epidemije nemamo", naglašava dr. Kurečić Filipović.

Podsjećamo, ranije su iz HZJZ-a za Index kazali kako je broj slučajeva upale pluća zadnjih godinu dana doista o porastu. No, to se i inače događa svakih četiri do šest godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara