Istraživanje: Njemačka ima najniži natalitet globalno

Ilustracija: Gabi Menashe/Flickr

ISTRAŽIVANJE otkriva da Njemačka ima najnižu stopu nataliteta na svijetu, izazivajući strah da će nedostatak radnika nanijeti štetu ekonomiji, javlja BBC pozivajući se na analizu njemačkih stručnjaka.

Prema podacima hamburškog Instituta za međunarodnu ekonomiju (HWWI) prikupljenima u suradnji s tvrtkom BDO, natalitet je u Njemačkoj pao ispod razine koja već godinama izaziva poteškoće u Japanu.

U Njemačkoj je u proteklih pet godina na tisuću stanovnika u prosjeku rođeno 8.2 djece, taj je prosjek u istom vremenskom razdoblju u Japanu iznosio 8.4 djece.

Na drugom i trećem mjestu u Europi su Portugal (9.0) i Italija (9.3), dok Francuska i Ujedinjeno kraljevstvo drže isti prosjek od 12.7 rođenja na 1000 stanovnika.

Slab natalitet u Njemačkoj znači da će postotak ljudi u radnoj dobi do 2030. godine pasti s 61 na 54 posto, napisao je u priopćenju direktor instituta Henning Voepel.

Trenutačno ne postoji konsenzus o povodima i razlozima za pad nataliteta u Njemačkoj ili modalitetima kako ga zaustaviti, piše BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara