Ivica Lovrić za MS o školstvu, kulturi i sportu u Zagrebu: Ovo je moj plan za iduće četiri godine!

Foto: zagreb.hr

PRED gradskim Uredom za obrazovanje, kulturu i šport i u naredne četiri godine je puno posla. Pročelnik Ivica Lovrić ostaje u tom resoru i u drugom mandatu, a prioritete i ciljeve otkriva u razgovoru za Media servis.

Drugi mandat pročelnika Lovrića započeo je 1. rujna. Pred njim su nove četiri godine, a u području obrazovanja planova je puno.

"Mi imamo jedan ozbiljan plan da u razdoblju 2013. - 2017. sagradimo i nadogradimo 30-ak osnovnih i srednjih škola i vrlo smo ozbiljno krenuli u tom pravcu. Već ono što je bilo planirano za 2013. je u realizaciji. Vjerujem da je taj plan vrlo ambiciozan, ali je nužan i potrebit školstvu Grada Zagreba", istaknuo je Lovrić.

Cilj je da sve osnovne i srednje škole za šest do osam godina rade u jednoj smjeni. Sve to po modelu rješavanja problema kapaciteta u dječjim vrtićima u Gradu Zagrebu. U fokusu je i sanacija Studentskog centra.

"Poznati su problemi Studentskog centra, da je u velikim dubiozama, negdje oko 100 milijuna kuna minusa. Osobno mogu izraziti žaljenje što na tom polju nema više suradnje resornog Ministarstva i Zagrebačkog sveučilišta i da je na neki način sanacija Studentskog centra izuzeta iz ingerencije Sveučilišta i da to Ministarstvo provodi bez suradnje s istim, što nije dobro", kaže Lovrić.

Pred nama su Europske sveučilišne igre 2016. godine, a domaćini su Zagreb i Rijeka. U tu svrhu neće se graditi novi sportski objekti jer ih u Zagrebu ima dovoljno, poručuje Lovrić, ali će se sredstvima iz europskih fondova pokušati obnoviti postojeće.

"70 posto natjecatelja i natjecanja će biti u Zagrebu, 30 posto u Rijeci. Zajednička organizacija gradova, resornog Ministarstva i Hrvatske vlade. Očekujemo više od 5.000 sportaša, tako da je to poslije Univerzijade 1987. godine najveće sportsko natjecanje koje će biti u Hrvatskoj. Pred nama je dosta zahtjeva da odgovorimo kvalitetno kao domaćini", naglasio je Lovrić.

Za financiranje zagrebačkog sporta iz gradskog proračuna se izdvajaju značajna sredstva, a u tom smjeru će se ići i u narednom razdoblju. Po tom modelu djeluje i Zagrebački športski savez na čelu s novom upravom, koja ima punu podršku gradskih vlasti.

"Vjerujem da smo na tragu jednog bitno novog ustroja Zagrebačkog športskog saveza, koji će, prije svega, dovesti do toga da sredstva koja su namijenjena sportu, budu usmjerena u programe sporta, a ne u luksuz plaća ili zadovoljenja potreba pojedinaca, koji nemaju puno dodirnih točaka sa sportom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred financijskim problemima u košarkaškom klubu Cibona Grad Zagreb ne zatvara oči, a Lovrić kao predsjednik kluba poručuje.

"Cibona je zaista u protekle tri godine prošla veliku katarzu jednog ogromnog duga, koji je stvorila bivša Uprava, nešto više od 100 milijuna kuna. Većina tih problema je riješena", istaknuo je Lovrić.

Posebno je ponosan na juniore i kadete koji su Ciboni osigurali prvi ovosezonski trofej, Kup Dražena Petrovića, drugi put zaredom. Nova sezona počinje u subotu, utakmicom protiv Radničkog, od 17 sati, a u narednom razdoblju cilj je obrana naslova u domaćem prvenstvu, ali i stepenica više, osvajanje ABA lige i Eurokupa. Ono što čeka našu Sandru Perković je moguća titula najbolje atletičarke svijeta.

"Cijela Hrvatska, pa i ja bih rekao i svjetska atletika može biti ponosna na Sandru, to je jedna sportašica kakva se zaista rijetko rađa. Toplo se nadam, ako ne ove godine, jer pred njom je barem još desetogodišnja karijera, u kojoj će sasvim sigurno biti u svjetskom vrhu, da će ona ili ove godine ili u jednoj od sljedećih godina biti zaista najbolja atletičarka svijeta", kazao je Lovrić.

Nacionalni stadion u Hrvatskoj bit će obaveza ako dobijemo domaćinstvo za nogometni Euro 2020. godine. Na pitanje Zagreb ili Split, Lovrić je jasan.

"Svi nacionalni stadioni se grade u glavnim gradovima, znači u središtima nacija i država, a Zagreb je glavni grad ne samo Hrvatske, nego i kako se to često puta kaže i svih Hrvata, prema tome, logično je, bez obzira na ovu gospodarsku situaciju u kojoj živimo, uz uvjet da Hrvatska dobije domaćinstvo, da u to domaćinstvo bude uključen Grad Zagreb, onda je neminovno da treba sagraditi i taj nacionalni stadion", naglasio je Lovrić.

Ako dođe do izgradnje nacionalnog stadiona, treba vidjeti što dalje s maksimirskim stadionom. Nije realnost da se on ponovno ruši i gradi, kaže Lovrić i zaključuje.

"Da se uz mala sredstva, uz male zahvate završi ono što je dosad napravljeno na Maksimiru, a to su zapadna i sjeverna tribina. I to je sasvim sigurno dovoljno da se oni uvjeti koje FIFA i UEFA traže tamo mogu ostvariti", rekao je Lovrić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara