Izglasana bez prisustva oporbe: Nova pučka pravobraniteljica je Lora Vidović

Izglasana bez prisustva oporbe: Nova pučka pravobraniteljica je Lora Vidović

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SABOR je izabrao novu pučku pravobraniteljicu. U izboru nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, Hrvatskih laburista i HDSSB-a koji su napustili sabornicu jer se vladajući oko kandidata za tu dužnost nisu usuglašavali s oporbom.

Nova pravobraniteljica je Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. Na tajnom glasanju dobila je 82 glasa, dok je njezina protukandidatkinja Ivana Goranić, ravnateljica Pravosudne akademije, dobila jedan glas.

Izboru je prethodila rasprava u kojoj su HDZ i Hrvatski laburisti prozvali vladajuće za izostanak demokratske prakse u proceduri izbora, odnosno "samovolju u odlučivanju o tako važnoj osobi koja skrbi o ljudskim pravima".

"Mi u takvoj farsi nećemo sudjelovati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov Davorin Mlakar je vladajuće optužio za "silovanje demokratske procedure". Prigovorio je što ovaj izbor nije dobio posebnu točku dnevnog reda, već se o njemu odlučuje pod točkom "izbori i imenovanja".Pitao je hoće li Sabor na isti način birati i druge dužnosnike, primjerice guvernera HNB-a ili glavnog državnog odvjetnika. "Mi u takvoj farsi nećemo sudjelovati, pa si vi izvolite sami izabrati", poručio je vladajućima.

"Izbacili ste konsenzus i parlamentarizam iz parlamentarne procedure. Ako vam oporba ne treba, mi u ovoj farsi nećemo sudjelovati", poručio je i Branko Vukšić u ime Hrvatskih laburista, složivši se s HDZ-om u zahtjevu za odgodom izbora.

SDP-ov Igor Dragovan je podsjetio da je pri izboru pravobranitelja prije osam godina Odbor za Ustav predložio Željka Thura, da bi vladajući na plenarnoj sjednici odgodili glasanje, a na kraju predložili drugog kandidata. "Drago mi je da pozivate na konsenzus. Trudit ćemo se svakodnevno unaprijediti dijalog i konsenzus te vjerujem da ćemo naći zajednički jezik, ali preuzimamo odgovornost i vjerujemo u prijedlog koji smo uputili, a to će ocijeniti birači", rekao je.

Dražen Đurović (HDSSB) je nakon Dragovanove izjave prozivao SDP da se ponaša po istom obrascu kao i HDZ te da je spreman na suglasje o svemu osim o kadrovima.

Inače, sužavanju izbora prethodilo je ponavljanje natječaja prije nešto više od tri mjeseca, s obzirom na to da vladajući nisu bili zadovoljni kandidatima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara