Izložba "Izgradnja grada - primjeri za i iz Beča" večeras u ZgForumu

Foto: Hina

IZLOŽBA "Izgradnja grada - primjeri za i iz Beča", koja se na primjeru Beča i nekoliko srednjoeuropskih gradova, među kojima i Zagreba, bavi temeljnim pitanjima urbanog razvoja modernih europskih gradova, otvara se večeras u ZgForumu.

Izložba je pod nazivom "Stadtbauen - Beispiele fuer und aus Wien" inicijalno postavljena početkom prošle godine u bečkom izložbenom centru ureda za razvitak i planiranje grada Wiener Planungswerkstatt, a u njezinoj je pripremi uz ostale gradove sudjelovao i grad Zagreb. U Zagrebu gostuje u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i u prilagođenom postavu koji na Zagreb stavlja nešto veći naglasak.

"Kako bismo dali malo jači lokalni značaj, uz veći dio izložaka s bečke izložbe prikazali smo i neke iskorake za grad Zagreb, nove strateške gradske projekte na kojima smo radili posljednjih godinu dana", kazala je na današnjem predstavljanju izložbe u ZgForumu pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranka Veselić Bruvo.

Istaknula je kako je rad na tome projektu rezultirao intenziviranjem suradnje između Zagreba i drugih gradova sudionika, te poručila kako se nada da će kroz taj proces međusobnog učenja "i oni nešto naučiti od nas".

Izložba se sastoji od općenitog pregleda urbanog razvoja i gradskog planiranja kroz nekoliko osnovnih tema. Uz kratki presjek povijesti urbanog razvoja grada Beča i prikaz planiranja novog naselja Aspern-Seestadt, obuhvaćen je i pregled projekata urbanog razvoja u nekoliko gradova u regiji - Brna, Bratislave, Ljubljane i Zagreba. Svaki od gradova predstavljen je na dva panoa, a trenutačna urbanistička situacija u gradu Zagrebu prikazana je kroz nekoliko cjelina - povijesni dio Zagreba, dio života uz prugu i projekti uz Savu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dodatak zagrebačkoj izložbi, na posebnom flip-chartu prikazani su neki budući strateški projekti, među kojima projekti Blok Badel, Gradski vrtovi, međunarodni projekt Cupa, urbanističko-arhitektonska studija Integrirani grad, Kreativni klaster Gredelj, Paromlin, Univerzijada 2016. i drugi.

Kustos bečke izložbe Felix Sternath istaknuo je kako cilj izložbe nije samo baviti se fizičkim identitetom grada, već svim aspektima gradskog života. "Pritom smo krenuli od teze da je grad mjesto društvene otvorenosti, mnogostrukih mogućnosti i ekološke osviještenosti", napomenuo je. Pripremajući izložbu izdvojili su četiri ključna izazova s kojima se suočavaju svi europski gradovi: globalizacija, društvena transformacija, urbanizam i klimatske promjene. "Posebno su uzbudljivi primjeri gradova srednje Europe, čije se pretpostavke na fascinantan način mogu usporediti", kazao je Sternath, istaknuvši kao se svi suočavaju s problemom kako na kvalitetan način riješiti pitanje prometa u starim gradskim jezgrama, te da im je svima jedan od prioriteta kako osmisliti i integrirati u grad područja oko rijeka koje prolaze gradskim središtima.

Zamjenica pročelnika magistarskog odjela 18 Grada Beča zadužena za razvoj i prostorno planiranje Angelika Winkler istaknula je kako je naglasak na vanjski prostor prioritet svih aktualnih projekata prostornog uređenja Grada Beča. "U Beču je sada aktualno pitanje kako proširiti područje koje koriste pješaci i biciklisti na uštrb automobilskog prometa", kazala je. Najveći prostor za suradnju sa svojim susjedima i partnerima na istoku Europe vidimo na području prometnih poveznica, posebice željezničkog prometa, istaknula je, te poručila kako je važno da nakon planiranja uslijedi i provedba.

Prostorno uređenje jedan je od najvažnijih aspekata urbanog razvoja jer, osim što određuje "lice" grada, također osigurava da njegov razvoj prostorno i fizički odgovara općenitoj ideji grada kao urbanog prostora. Kako je izložba namijenjena u prvom redu kao početna točka i poticaj za raspravu, u okviru izložbe - koja se može pogledati do kraja godine - bit će organizirane i panel-diskusije, čiji će raspored biti objavljen naknadno.

Predstavljanju je nazočila i potpredsjednica zagrebačke gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević, koja je kazala kako je taj projekt bio prilika da se prvi put nakon mnogo godina na cjelovit način promisli o razvoju grada Zagreba. "Takvi projekti pokazuju da Zagreb, osim njegove srednjoeuropske prošlosti, očekuje i srednjoeuropska budućnost", kazala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara