Izvoz u siječnju porastao 21,7 posto!

Ilustracija: scx.hu

PRVI rezultati robne razmjene u siječnju 2014. godini prilično su ohrabrujući. Naime, izvoz je u siječnju porastao za čak 21,7% (na 5,6 milijardi kuna) u odnosu na isti mjesec 2013. godine kada je iznosio 4,6 milijardi kuna, navodi se u Tjednim analizama PBZ-a.

Spomenuti se porast izvoza gotovo u cijelosti odnosio na EU tržište.
 
Istovremeno, ukupni uvoz u siječnju je porastao 7,0%, pri čemu je uvoz iz EU smanjen, dok je porastao uvoz iz ostalih ne-EU zemalja. Saldo robne razmjene tako je prema prvim rezultatima u siječnju smanjen na 3,5 milijardi kuna i pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 61,3%. Detaljno priopćenje o robnoj razmjeni u siječnju bit će objavljen tek početkom travnja.
 
Prva procjena o kretanju trgovine na malo tijekom siječnja 2014. ukazuje na realni međugodišnji rast prometa od 0,1% (kalendarski prilagođeni) odnosno 0,6% u odnosu na prosinac 2013. (desezonirani). Rast prometa u trgovini na malo posljedica je niske prošlogodišnje baze te uobičajenih sezonskih sniženja.
 
"Očekujemo da će kretanje tijekom ove godine biti određena ponajviše niskom prošlogodišnjom bazom, izostankom efekata fiskalizacije, turističkom sezonom te sezonskom dinamikom tržišta rada.“, navode analitičari PBZ-a.
 
Prvi međugodišnji pad cijena od 1996. godine!
 
Godišnja stopa inflacije u veljači je iznosila negativnih 0,6%, što je prvi međugodišnji pad cijena otkad su dostupni podaci (1996.). Na mjesečnoj je razini veljača peti uzastopni mjesec u kojem bilježimo smanjenje cijena (-0,3%), pa je dvanaestomjesečni prosjek potonuo na 1,3%. Najveći je doprinos rastu, u došao je od viših cijena duhana (+10,3%) uzrokovanih povećanim trošarinama, dok je na pad utjecalo smanjenje cijena hrane za 1,4%,  niže cijene odjeće i obuće (-5,3% na godišnjoj razini) te prometa (-2,0%).
 
Godišnja stopa inflacije u eurozoni je prema prvoj procjeni Eurostata iznosila 0,8%, kao i mjesec
ranije.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara