Izvršni direktor GETA-a: Gay turisti bojkotiraju Rusiju, ali ona živi od nafte, a Hrvatska od turizma

Foto: geta-europe.org

PAUL BARNES, predstavnik GETA-e (Gay European Tourism Association) za Index je prokomentirao homofobni referendum u Hrvatskoj i njegov utjecaj na (gay) turizam. "S tako puno drugih mjesta koje daju sve od sebe da se osjećamo dobrodošli, zašto bismo trebali posjetiti mjesto na koje nam tako jasno daje do znanja da ondje nismo dobrodošli?", kazao je.

Uzimajući u obzir da ste već upoznati s rezultatima referenduma u Hrvatskoj, također znate kako će u Ustav Republike Hrvatske ući definicija braka kao zajednica muškarca i žene. Jeste li očekivali ovakav ishod referenduma? Mislite li da je većina gay populacije u Europi upoznata sa stanjem u Hrvatskoj i diskriminacijom LGTB zajednice?
 
Ovo je bilo neočekivano, i mi rezultate referenduma vidimo kao korak u pogrešnom smjeru koji će ostati zabilježen u povijesti. U vrijeme kad većina europskih zemalja predstavlja i uvodi zakone koji bi dopustili istospolni brak, čini se da Hrvatska ide protiv struje u povijesti.

Imate li možda imate statičke podatke o tome koliko gay turista iz Europe godišnje posjećuje Hrvatsku?
 
Ne postoje podaci o broju gay turista koji dolaze u Hrvatsku, ali imamo preko 50 gay i gay friendly hotela na našoj web stranici i preporuku za gay destinacije poput Dubrovnika koje su na itinererima gay krstarenja. Ključan podatak je da gay populacija ima više raspoloživog dohotka za putovanja i to znatno više nego njihovi prijatelji heteroseksualci tako da gay populacija čini  važan dio turističkog tržišta. Prema procjenama GETA-e gay Europljani troše 50 milijardi eura svake godine na turizam, dok američka gay populacija na putovanja i turizam godišnje potroši 64 milijarde dolara.

Kako će ishod ovog referenduma utjecati na hrvatski turizam? Mislite li da će većina homoseksualaca bojkotirati Hrvatsku baš kao što trenutno bojkotiraju Rusije? Imate li ikakvih najava da bi se to moglo dogoditi?
 
Ovdje se ne radi samo o gay populaciji. Ovaj potez Hrvatske šalje poruku da većina hrvatskih građana ne želi da se gay zajednica tretira jednako kao svi ostali.

To Hrvatskoj daje negativan imidž. Pritom ne mislim samo na gay populaciju, njihove obitelji i prijatelje, već i na sve one ljude koji smatraju da niti jedna grupacija građana ne smije biti izložena diskriminaciji.

GETA nikad nije pozivala na nikakav bojkot. Mi jednostavno savjetujemo putnicima gay populacije u kojim su državama dobro došli. Ovaj referendum Hrvatsku je svrstao na daleko niže mjesto na popisu destinacija koje izražavaju dobrodošlicu za gay ljude.
 
Je li Hrvatska bila jedna od top destinacija za gay putnike, hoće li se to promijeniti?

Hrvatska ima rastuću turističku industriju. No, mnoge destinacije u Europi i svijetu cijene prednosti privlačenja gay turista i ulažu pozitivne napore da nas privuku. S tako puno drugih mjesta koje daju sve od sebe da se osjećamo dobrodošli, zašto bismo trebali posjetiti mjesto na koje nam tako jasno daje do znanja da ondje nismo dobrodošli?

"Pametne destinacije su uvidjele prednosti gay turizma"

Carlos Kytka, izvršni direktor GETA-e (Gay European Tourism Association), netom prije održavanja referenduma u Hrvatskoj napisao je članak o tome na stranici Gay Star News. Kytka piše kako je prije nekoliko godina proveo fantastičan dan istražujući "doista nevjerojatan srednjovjekovni grad Dubrovnik, jedan od najljepših gradova na Mediteranu".

Piše kako je uz 2.500 drugih gay osobama koje su bile na krstarenju i posjetile Dubrovnik, potrošio puno novca u trgovinama i restoranima, a čak je uplatio i vožnju brodom u zaljev kako bi dobio najbolji mogući pogled na grad.

"Dobra vijest za Hrvatsku, u čijem gospodarstvu dominira turizam. Više od 20 posto BDP-a te zemlje dolazi od turizma, njihove najveće industrije koja čini put natrag do gospodarskog prosperiteta koje preferiraju njihove vlade. Ali postoji problem. Prvog prosinca ondje se organizira referendum kojim se želi uvesti u Ustav da je brak zajednica muškarca i žene. Odgovor je to na najavu Vlade Republike Hrvatske u 2011. da bi uvela zakon koji bi se omogućio pravno priznanje gay zajednice.

Gay populacija može putovati cijele godine i popunjava poluprazne hotele van sezone

Prema pravilima, trebate samo 10 posto stanovništva za pokretanje referenduma. Preko 750.000 Hrvata potpisalo je peticiju, to je oko 20 posto odraslih Hrvata. Ako referendum prođe, to će biti korak unatrag za gay prava u Hrvatskoj. Ali isto tako i udarac za hrvatsko gospodarstvo", piše Kytka.

Nadalje navodi kako je gay populacija idealna za turističko gospodarstvo. Obično su to piše, ljudi bez djece, imaju više raspoloživog dohotka, putuju više od heteroseksualaca i troše više kad su na odmoru i mogu putovati bez brige o školskim praznicima.

To je tvrdi, osobito važno za destinacije koje se oslanjaju na turizam, jer gay populacija može popuniti sve one poluprazne hotele van sezone i za vrijeme kad traje škola.

"Pametne destinacije su uvidjele ove prednosti. Pogledajte kako su daleko otišli Stockholm, Reykjavik, Berlin, Beč i London u namjeri da se osjećamo dobrodošlima. Visit Britain, britanska nacionalna Agencija za promicanje turizma, tako je pokrenula veliku gay marketinšku kampanju, prateći nedavno ozakonjenje gay brakova.

Ali pogledajte što se događa kada nas se uznemiriti. Samo prošlog tjedna gay cruise Atlantis tvrtka je objavila da na svojim krstarenjima u 2014. ne želi stati u St Petersburg. Većina homoseksualaca će bojkotira Zimske olimpijske igre koje će se održavati u Sočiju iduće godine. Napad Rusije na prava homoseksualaca ima posljedice i na njihov turizam i na njezin međunarodni ugled.

Hrvatska ide u suprotnom smjeru od onog za koji se odlučio Papa Franjo

No, s obzirom da se Rusija oslanja na naftu i prirodne resurse to neće značiti puno za opstanak njihovog gospodarstva. S druge strane, Hrvatska se znatno oslanja na turizam. A to je problem za Hrvatsku. Zašto bi gay populacija išla na mjesta gdje im je jasno dato do znanja da nisu dobrodošli, kad ima toliko drugih mjesta u kojima nas dočekuju raširenih ruku?

Dakle, hrvatski narod morati razmotriti posljedice za svoje gospodarstvo od slanja javne poruke da ne vjeruju kako gay zajednica treba biti tretirana kao svi ostali. Time ne vrijeđaju samo homoseksualce i njihove obitelji i prijatelje nego i civilizirane ljude koji poštuju sve članove društva koji uvažavaju različitu seksualnost.

Sada, ironija je da mnoge od susjednih država Hrvatske vjerojatno imaju slične poglede na gay jednakosti, no nitko od njih nije odlučio tako jasno diskriminirati gay populaciju mijenjajući Ustav koji će diskriminirati istospolne parove. Da Hrvatska je izabrala da se svjetla reflektora upere u nju, i to baš u trenu kad je novi Papa odredio da je vrijeme da se krene dalje i potraže neke druge bitke za borbu, a Hrvati su odlučili krenuti u suprotnom smjeru", zaključio je Kytka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara