Jako grmljavinsko nevrijeme u Dalmaciji: Voda prodirala u kuće i restorane, vjetar "sudarao" jahte

Jako grmljavinsko nevrijeme u Dalmaciji: Voda prodirala u kuće i restorane, vjetar "sudarao" jahte

Foto: Crometeo (Dejan Preininger, Simon O’Dark)

CENTAR snažne sredozemne ciklone u noći s ponedjeljka na utorak premještao se s područja sjeverne Italije nad sjeverni, potom i srednji Jadran. Iako kiše nije bilo posvuda, ciklona je dijelovima Jadrana donijela snažno nevrijeme, piše Crometeo.

Već je u ponedjeljak predvečer ojačao oblak u zadarskom zaleđu, pa je na širem području Benkovca bilo kiše, pljuskova i izražene grmljavine. Olujni oblak se u večernjim satima premjestio nad more pa je olujno nevrijeme zahvatilo Pakoštane, Sveti Flip i Jakov te osobito Biograd na Moru.

Nevrijeme je na tom području najjače bilo između 22 i 23 sata.

Kako doznajemo od Crometeo članova s pogođenog područja, u kratko vrijeme palo je preko 50 litara kiše i tuče po kvadratnom metru. Oborinske vode poplavile su ulice, a nakon što je voda napunila dvorišta nekoliko desetaka obiteljskih kuća počela je prodirati u prizemne prostorije.Vatrogasci su imali pune ruke posla pa su iz lokava izvlačili automobile, a visina vode ponegdje je prelazila 1 metar.

Vatrogasci su izašli na najmanje pet intervencija, a na mnoge nisu ni mogli izići jer su uspaničeni građani zvali dok su oborinske vode prodirale u prizemlja njihovih kuća, te im je rečeno da pričekaju da nevrijeme prođe i da se oborinske vode povuku s prometnica.

Poplavljeno nekoliko restorana

Osim kiše, u Pakoštanima je problem stvarala i velika plima mora koja je bila izražena zbog niskog tlaka zraka. Tamo je more poplavilo nekoliko restorana i drugih ugostiteljskih objekata na samoj rivi.

Na cijelom spomenutom području udari gromova uzrokovali su povremene prekide u telefonskim lijama, ali veća šteta još nije dojavljena.

Nevrijeme se do ponoći stišalo te se voda s većine područja povukla, ali će se pravo stanje znati tek tijekom jutra. Zanimljivo je da, za razliku od prošle ciklone, tijekom večeri u Zadru uopće nije bilo kiše.

Nevrijeme se sredinom noći premjestilo na šire šibensko područje, gdje je također mjestimice bilo bujica na cestama i ulicama, te je dolazilo do povremenih problema u električnoj mreži. Čak 43 litre litre oborine po kvadratnom metru pale su u Pirovcu do 1 sat iza ponoći, a u Rogoznici 28 litara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijeva za vatrogasnim intervencijama bilo je u Svetom Filipu i Jakovu, Turnju i Stankovcima. Na intervencijama su bili lokalni vatrogasci i komunalne službe.

"Do sada je na ovome području već odrađeno šest intervencija. Biogradski vatrogasci su još na terenu, gdje se ispumpava još nekoliko podruma. Izvlačili su i automobil ispod poplavljenog podvožnjaka na ulazu u grad i to je otprilike to", rekao je dežurni u zadarskoj JVP Ante Lončar.

Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane, istaknuo je da su u tom mjestu najviše problema imale obiteljske kuće uz more koje su se ilegalno priključile na odvodnju.

"Dolje uz more smo imali najviše problema. Najvjerojatnije su se neki od građana spojili s oborinskom vodom na kanalizaciju i onda u jednom trenutku ogromna količina vode stvara pritisak na sustav koji to ne može primiti. Morat ćemo izvršiti kontrolu sustava i probati tu priču dovesti u red", kazao je Kurtov.

Iz županijskog Centra 112 doznaje se da nema dojava o ozlijeđenim osobama.

U samo nekoliko sati palo više kiše od srpanjskog prosjeka

Iza 2 sata jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je šire splitsko područje. U samo 60 minuta na Crometeo mjernoj postaji Split Spinut palo je 29 litara oborine po kvadratnom metru. I u Splitu je zabilježeno nekoliko vatrogasnih intervencija. U Žrnovnici je kratkotrajno bilo i jake tuče, a pala je 21 litra po kvadratnom metru. U Kaštelima su pale 24, a u Bisku čak 39 litara oborina.

Uz oborine, noć je donijela pad temperature zraka. Tako je jutros na biokovskom vrhu Svetom Juri izmjereno samo 6,9°C, a na mosorskoj zvjezdarnici 12,5°C. U Lovreću, Bisku i Otoku izmjereno je prohladnih 14°C, na postaji Split Visoka noćas je izmjereno 16,6°C.

Jutros su stigli i službeni podaci DHMZ-a za postaju Split Marjan, a oni su zaista impresivni! Tijekom noći je palo 35 litara oborine po kvadratnom metru. To znači da je u samo nekoliko sati premašen čitavi mjesečni prosjek koji za srpanj iznosi 28 litara. Minimalna se temperatura zraka noćas spustila na samo 15.7°C, a to je druga najniža za datum 22.07. Najhladnije je bilo 1968. sa 15.4°C!

Brodice potopljene, spašavani turisti

Tijekom noći na moru srednje Dalmacije čak 25 jahti je oštećeno u sudarima i nasukavanjima.

Zabilježene su i brojne pomorske havarije, javlja Crometeo.

Na intervencije su izlazili tri broda Lučke kapetanije i Pomorske policije. Prva intervencija dogodila se kod otoka Drvenika, gdje je jedna osoba oko 2 sata iza ponoći ispala s jahte, ali je brzom intervencijom vraćena neozlijeđena na plovilo.

Najviše problema je bilo kod Paklenih otoka gdje su zabilježena brojna nasukavanja i sudari jahta. Nitko nije ozlijeđen, ali je počinjena značajna materijalna šteta, a nekoliko brodica je potopljeno.

Kod Sutivana se nasukala jedna jahta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara