Jakovina spašava seljake: Ministarstvo će otkupljivati mlijeko s povišenim razinama aflatoksina

Jakovina spašava seljake: Ministarstvo će otkupljivati mlijeko s povišenim razinama aflatoksina

Foto: Admir Buljubašić (Cropix)

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina na današnjoj je konferenciji za novinare predstavio akcijski plan za problem otkupa mlijeka u kojem su pronađene povišene razine aflatoksina. Mlijeko s 400 farmi istočnog dijela Hrvatske, koje dnevno proizvode 70.000 litara, a u kojemu je pronađen aflatoksin, Ministarstvo poljoprivrede će preuzeti i koristiti ga u bioplinskim postrojenjima, potvrdio je Jakovina.

Preuzimanje mlijeka počet će već u utorak. "Tamo gdje su pronađeni uzorci tim ćemo proizvođačima dati ispravnu stočnu hranu kojom stoku moraju početi hraniti odmah. Na terenu će biti veterinarski inspektori i konstantno će se analizirati hrana", kazao je Jakovina.

Koliko će novca dobiti mljekari, a koliko bioplinska postrojenja, ministar nije želio otkriti. Ministarstvo je za rješavanje ovog problema predvidjelo 5 milijuna kuna, kazao je Jakovina.

Sedam dana kontrole

U roku od sedam dana kontrolirat će se ishrana stoke, a nakon toga će se vidjeti kakvi su rezultati.

"Ukoliko se pokaže da je hrana pozitivna, iz robnih zaliha ćemo zamijeniti količinu hrane koja je na samoj farmi i u tom periodu bi već ovim promijenjenim načinom ishrane trebali imati mlijeko s negativnim predznakom, odnosno smanjenom količinom nikotoksina", kazao je ministar.Jakovina je najavio kako vrlo brzo očekuje dobre rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo i prema iskustvima i saznanjima koje imamo, gdje se počelo s primjenom i korištenjem zdrave stočne hrane, da uzorci mlijeka vrlo brzo, već u roku od tri do pet dana, budu ispod 0,05 mikrograma po litri, odnosno potpuno zdravstveno ispravni, spremni za otkup", rekao je Jakovina.

Ministar nije htio otkriti kako će se seljaci obeštetiti.

"Govorimo o neškodljivom uništavanju mlijeka koje se sada trenutno ne otkupljuju i za koje naši proizvođači ne dobivaju naknadu. Kroz sve ove troškove koje vidimo smo se obvezali da ćemo značajnim dijelom obeštetiti naše proizvođače, bez obzira što je mlijeko pozitivno i što se ne smije prerađivati za daljnju upotrebu. Ali prije svega je potrebno da sustavom ishrane i svim ovim koracima osiguramo da ponovno proizvodimo zdravo i kvalitetno mlijeko", poručio je ministar poljoprivrede.

Za ovaj akcijski plan država će izdvojiti pet milijuna kuna.

"Imamo grubu procjenu. Mislimo da ćemo u nekom iznosu od pet milijuna kuna kompletno, kroz pomoć u svim ovim segmentima koje sam naveo, riješiti cijeli problem koji imamo s mlijekom", zaključio je Jakovina.

Mljekari pozdravljaju potez Mnistarstva

Predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić žali što se prije nisu donijele neke mjere, ali pozdravlja potez Ministarstva.

"Ljudi su puni kredita, bolje da Ministarstvo zbrine to mlijeko, nego da pojedinci tko zna gdje bacaju to mlijeko", rekao je Blažić za Media servis.

Procjenjuje da je šteta, zbog neprodanog mlijeka, oko 240 tisuća kuna dnevno. Izračun je to za oko 300 farmi koje proizvode prosječno 300 litara mlijeka, a litra je 2,43 kune. Blažić kaže da im je ministar Jakovina na Savjetu za mlijeko obećao da će hranu moći nabaviti po povoljnim cijenama iz Robnih zaliha.

Čelnik Saveza kaže da ljudima preporučuje mikofiksatore jer je u konačnici ispalo skuplje bacati mlijeko jer ga ne mogu prodati, umjesto da su koristili sredstvo koje bi spriječilo pojavu aflatoksina u mlijeku

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara