Jakovina za Index potvrdio da je u sukobu interesa, ali Milanović ga i dalje brani!

Foto: Goran Mehkek (Cropix) 

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina nije bio iskren prema hrvatskoj javnosti kada je rekao da je vlastitu tvrtku TJ-PROM prepustio odvjetničkom uredu u trenutku kada je stupio na funkciju. Štoviše, Jakovina je rekao da je tvrtka u mirovanju, a na njegovu stranu stao je jučer i premijer Zoran Milanović s obzirom da je na Vladi rekao da tvrtka "očito već dugo ne radi". No, to nije istina. 
 
Kako se u lipnju nije sjetio kada je potpisivao izvješća?
 
Naime, uvidom u sudski registar poslovnih subjekata razvidno je kako je ministar Jakovina i dalje jedini osnivač tvrtke TJ-PROM kao i da je jedina osoba koja je ovlaštena za zastupanje. Upravljanje tvrtke, što je bila zakonska obveza, nije prebačeno na drugu osobu. Isto tako, tvrtka nije u mirovanju jer je 18. lipnja ove godine tvrtka podnijela financijsko izvješće za obračunsko razdoblje od 1. siječnja 2011. godine do 31. prosinca 2011. godine. Riječ je o financijskom dokumentu kojeg jedino može potpisati Jakovina, s obzirom da je jedini u tvrtki ovlašten za takve poslove. 
 
Ako je Jakovina i zaboravio prebaciti upravljanje tvrtkom na odvjetnički ured početkom ove godine kada je zasjeo u ministarsku fotelju, toga se morao sjetiti početkom lipnja kada je predao financijski izvještaj. Unatoč zakonskoj obvezi Jakovina i danas upravlja vlastitom tvrtkom, dok premijer Milanović "banalizira" cijeli slučaj.  
 
Evo što kaže Zakon
 
Prema Zakonu dužnosnik ne smije biti član upravnog tijela i nadzornog odbora trgovačkih društva, upravnih vijeća ustanova ili NO-a izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima. Jakovina se nije držao Zakona, a čini se da to niti malo ne smeta članove Milanovićeve vlade kao ni samog premijera. Naime Jakovina se morao "rješiti" tvrtke do kraja siječnja ove godine, no to nije do danas uradio.  
 
Posebno je bitno naglasiti da tvrtka ministra Jakovine ima 150.000 kuna poreznog duga, a dužna je, između ostalog, i Hrvatskim vodama gdje je Jakovina predsjednik Upravnog vijeća. 
 
Da smo normalna država Jakovina bi platio do 40 tisuća kuna kazne

U slučaju da je Hrvatska normalna pravna država, Jakovina bi za ovaj propust trebao platiti do 40 tisuća kuna u proračun koliko iznosi maksimalna kazna za ovaj propust. No, neće platiti apsolutno ništa jer Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nije u funkciji još od ožujka prošle godine.  

Iako smo ministru postavili vrlo detaljna pitanja, s obzirom da je potpisivao financijske izvještaje još sredinom ove godine, nismo dobili nikakav odgovor. Iz ureda nam je odgovoreno kako se ministar nalazi na neodgodivim sastancima. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Odgovor ministra Jakovine stigao je nekoliko sati nakon što smo objavili članak na Indexu. Ministar Jakovina tvrdi da su sve informacije i izjave koje je dao o svojoj tvrtki "TJ-PROM su u potpunosti točne i vjerodostojne. Za njega je slučaj završen jer se, kako kaže, ispričao javnosti.
 
No, i iz njegovih odgovora je razvidno kako su drugačiji od onog što smo od ministra čuli posljednjih dana, a jučer iz usta premijera Milanovića na Vladi. 
 
Tvrtka u mirovanju ubire prihod od najma!?
 
"Obzirom da tvrtka ima imovinu, kao i nepodmirene obveze, po zakonu ima obvezu podnošenja financijskih izvješća. U lipnju je računovođa tvrtke sastavio uobičajena financijska izvješća koja sam potpisao. Iz financijski izvješća jasno je vidljivo da je tvrtka ostvarila prihode jedino od najma poslovnog prostora, dok su rashodi bili isključivo režijski troškovi. U međuvremenu je i taj dugogodišnji ugovor o najmu prostora istekao", tvdi Jakovina. 
 
Isto tako tvrdi da je upravljačka prava nad tvrtkom TJ-PROM d.o.o. prebacio na odvjetnički ured 9. studenog 2012. godine. No, taj podatak i dalje nije vidljiv u registru. Ministar kaže i da je tvrtka u procesu prodaje. 
 
Milanović i dalje brani Jakovinu

"Jakovina mijenja sustav i onemogućava neke dosadašnje prakse, a to se mnogima ne sviđa", opet je premijer Zoran Milanović ustao u obranu svog ministra poljoprivrede.

Za Milanovića cijela priča je i dalje čista. Sukoba interesa nema, smatra premijer, iako je Jakovina prije samo nekoliko mjeseci potpisivao dokumente vezane za poslovanje tvrtke za koju je rekao da je ugasio.

"Idemo objasniti što je to sukob interesa, koja je tu financijska korist, gdje je zlouporaba, koji je to nemoral? Na ovakav način izjednačujemo one koji doista rade protiv zakona, prepisuju, kradu i one koji su pritisnuti poslom možda nešto propustili učiniti", kaže Milanović.

Milanović smatra da se Jakovina zamjerio "lokalnim političarima i varalicama" koji, kako tvrdi premijer, više neće moći odlučivati o raspodjeli i privatizaciji državnog poljoprivrednog zemljišta.
 
HDZ traži ostavku
 
Zbog "slučaja Jakovina" HDZ od premijera Zorana Milanovića traži ministrovu smjenu. Tvrde kako Jakovinina tvrtka nije bila u mirovanju te da je u lipnju potpisivao financijska izvješća. "Ako predsjednik Vlade Milanović to ne učini, onda je, po nama, jednako odgovoran kao i ministar Jakovina za prikrivanje ovog nečasnog djela, za prikrivanje nečasnih radnji jednog od svojih ministara", rekao je HDZ-ov Gordan Jandroković.
 
Na pitanje je li svojim postupcima Jakovina prevario i samog premijera, odgovara i predsjednik Ivo Josipović:"Svi, pa i ministar Jakovina ili bilo koji drugi ministar, moraju uskladiti svoje djelovanje i svoj rad sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti i ja sam siguran da će i ministar to učiniti", rekao je Josipović. Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić sa slučajem Jakovina, kaže, nije upoznata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara