Japanska vlada ponovno pokreće nuklearne reaktore

Japanska vlada ponovno pokreće nuklearne reaktore

Foto: AFP

NOVI japanski ministar industrije Toshmitsu Motegi najavio je da će vlada razmotriti plan ukidanja uporabe nuklearne energije, ali i izrazio spremnost da se ponovno pokrenu reaktori koje je neovisno povjerenstvo za nuklearnu regulaciju ocijenilo sigurnima.

"Moramo ponovno razmotriti raniju politiku prema kojoj se do 2030. godine planira prestanak upotrebe nuklearne energije", rekao je Motegi na konferenciji za novinare te izrazio spremnost da daju zeleno svjetlo za nastavak proizvodnje u svim nuklearnim elektranama ako se potvrdi da su sigurne. Tom prilikom ministar nove vlade desnog centra obećao je da će maksimalno koristiti obnovljive izvore energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamošnji mediji podsjećaju da su trenutno aktivna samo dva reaktora, čije je pokretanje u lipnju naredio bivši premijer Yoshihiko Noda, ali je uoči izbora, obećao da će osloboditi zemlju od nuklearne energije.

Japanska atomska kriza izbila je u ožujku 2011. godine, nakon potresa i tsunamija koja je pogodila zemlje na sjeveroistočnoj obali i izazvala nuklearnu katastrofu zbog oštećenja nuklearne elektrane Fukushima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara