Jasno je tko uživa u "američkom snu": Plaće direktora rastu 127 puta brže nego radnika

Ilustracija: Arhiva

IZVRŠNIM direktorima u američkim kompanijama je plaća u 2011. godini porasla za 15 posto, no to je samo dio dužeg trenda prema kojem njihove plaće rastu 127 puta brže nego primanja zaposlenika u posljednjih 30 godina.

Plaće izvršnih direktora su se u razdoblju od 1978. i 2011. godine podigle za čak 725 posto, sudeći prema najnovijem istraživanju američkog Instituta za ekonomske politike. U isto vrijeme su radničke plaće narasle za mizernih 5,7 posto.

Produktivnost radnika se povećala čak 93 posto

I iz tih podataka može se iščitati velika razlika između plaća 1 posto najbogatijih i ostalih 99 posto koja dovodi do nejednakosti u društvu i sve većih prosvjeda naroda. Prošle godine su izvršni direktori zaradili oko 209 puta više nego njihovi radnici, dok je 1978. godine ta razlika bila "samo" 26,5 posto, što znači da sve veći dio profita sebi uzimaju direktori, piše IBTimes.

Taj se trend nastavlja usprkos činjenici da se produktivnost radnika u tom razdoblju povećala za čak 93 posto. Istraživanje je pokazalo da razliku posljednjih desetljeća rade posebno direktori iz financijskog sektora kojima je plaća ogromno narasla. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara