Je li Jakovčić u sukobu interesa? Sjedi u Europskom parlamentu, a prima plaću od Danka Končara

Je li Jakovčić u sukobu interesa? Sjedi u Europskom parlamentu, a prima plaću od Danka Končara

Foto: FAH

IVAN JAKOVČIĆ, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu, zaposlen je i u firmi Afaraka Danka Končara, najvećeg ulagača u Istri. Jakovčić mjesečno dobiva 3500 eura kao član upravnog odbora, a još dodatnih 1500 eura kao član povjerenstva za reviziju Končarove firme.

Kako javlja HRT, radi se o multinacionalnoj kompaniji koja se primarno bavi eksploatacijom i izvozom kroma iz Južnoafričke Republike. Zbog angažmana kod Končara sad se nameće pitanje je li Jakovčić u sukobu interesa.

Jakovčić je jedini zastupnik iz Hrvatske s ovakvim dodatnim poslom. No, europarlamentarcima ovakvi su angažmani dozvoljeni. Štoviše, nisu rijetki slučajevi da se Europski parlament mora boriti s dvostrukim interesima svojih zastupnika.

"Najpoznatiji slučaj je onaj Ernsta Strassera, bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova koji je nedavno osuđen jer je od lažne lobističke firme, to jest od novinara koji su se predstavili kao lobisti, primio novac i obećao da će utjecati na donošenje nekih propisa", ističe Zorislav Antun Petrović.

Europarlamentarci Andrej Plenković (HDZ) i Tonino Picula (SDP) ovaj slučaj nisu željeli komentirati. Ruža Tomašić pak tvrdi da smatra kako se radi o "velikom sukobu interesa" kojeg treba istražiti. Davor Škrlec, europarlamentarac ORaH-a, smatra da takve situacije "dovode zastupnika u moralni hazard".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara