Je li u Britaniji započeo raspad Europe?

Je li u Britaniji započeo raspad Europe?

Foto: FAH

POBJEDA Davida Camerona i njegovih konzervativaca na parlamentarnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu lako bi mogla biti prva stepenica prema raspadu Europske unije.

> Prvi rezultati: Konzervativcima najviše mandata, premoćna pobjeda nacionalista u Škotskoj

> Britanski tisak o rezultatima izbora: "Još pet prokletih godina"

Jedno od predizbornih obećanja na kojima je Cameron gradio svoju kampanju bilo je da će, ukoliko dobije novi premijerski mandat, najkasnije do 2017. raspisati referendum o napuštanju EU. Da je takav rasplet itekako moguć, pokazuje anketa provedena u veljači ove godine, a prema kojoj 51 posto britanskih birača zagovara napuštanje EU.

Pripreme za "Brexit"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako finalni rezultati izbora još nisu pristigli, inozemni mediji već bruje o mogućnosti "Brexita".

"Cameron će morati održati svoje obećanje o referendumu. Za razliku od mnogih zastupnika svoje stranke, Cameron tvrdi da želi ostati u EU, ali u 'reformiranoj Europi'. Zazivao je promjene postojećih EU sporazuma, ali predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker odbacio je mogućnost sklapanja novih sporazuma u ovom desetljeću", piše analitičar Politica Denis MacShane, bivši zastupnik laburista.

Macshane također podsjeća da su Cameronovi konzervativci tražili da Britanija sama odlučuje o broju državljana EU kojima će biti dozvoljeno živjeti i raditi unutar njihovih granica. No, Vijeće Europe na takve ustupke gotovo sigurno neće pristati, posebno dok na njegovom čelu sjedi Poljak Donald Tusk.

Nakon Camerona dolaze pravi euroskeptici

Komentator Daily Telegrapha Ambrose Evans Pritchard, s druge strane, tvrdi da je Cameron možda jedini čovjek koji može spriječiti Britaniju da se odcijepi od EU. Cameron je, naime, već obećao da drugi premijerski mandat neće privesti kraju.

Nakon 2017. planira se povući, a kao lider konzervativaca gotovo sigurno će ga naslijediti Boris Johnson, gradonačelnik Londona koji je na ovim izborima izabran u parlament. Izrazito euroskeptični Johnson se, za razliku od Camerona, otvoreno zalaže za napuštanje EU, te tvrdi da bi britansko gospodarstvo od takvog ishoda na koncu imalo više koristi nego štete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara