Jordan odgovorio IS-u: Objesio dvoje džihadista, među njima i Sadžida al-Rišavi

Jordan odgovorio IS-u: Objesio dvoje džihadista, među njima i Sadžida al-Rišavi

Screenshot: Youtube

AMAN koji je obećao "strašan" odgovor nakon što je IS ubio jordanskog pilota, zapalivši ga živog, pogubio je u srijedu u zoru dvoje džihadista osuđenih na smrt, među kojima Iračanku koju je tražio IS.

Sadžida al-Rišavi, osuđena na smrt zbog sudjelovanja u smrtonosnim napadima u Amanu 2005., te Iračanin Zijad Karbuli, dužnosnik Al-Kaide, obješeni su u 4 sata po lokalnom vremenu u zatvoru Svaka, kazao je glasnogovornik vlade Muhamed Momani.

Nakon što su džihadisti još jednom pomaknuli granicu užasa emitirajući video-snimku u kojoj se 26-godišnjeg pilota spaljuje živog u kavezu, dužnosnik jordanskih snaga sigurnosti kazao je u utorak da će džihadistički zatvorenici biti obješeni u zoru.

"Skupina džihadista osuđenih na smrt bit će pogubljena, počevši sa Sadžidom al-Rišavi", kazao je taj neimenovani dužnosnik.

IS je posljednjih dana govorio da će ostaviti na životu pilota Maza al-Kasasbeha ako Aman pusti Iračanku, ali jordanske vlasti zahtijevale su prvo dokaze da je njihov pilot živ. Al-Kasasbeh zarobljen je u prosincu nakon što mu je u jednom napadu koalicije na čelu sa SAD zrakoplov srušen na području u Siriji pod kontrolom IS-a.

Sadžida al-Rišavi (44) je iračka džihadistica samoubojica, osuđena na smrt u Jordanu zbog sudjelovanja u najkrvavijem islamističkom napada u povijesti Jordana, u kojem je 2005. u Amanu poginulo 60 ljudi. Al-Rišavi je 2006. osuđena na smrt, a otad se nalazila u jordanskom zatvoru.

Nekoliko sati nakon što je osudio "barbarstvo" džihadista, američki predsjednik Barack Obama, čija zemlja predvodi međunarodnu koaliciju u ratu protiv IS-a u Siriji i Iraku, primio je jordanskog kralja Abdulaha II u Bijeloj kući.

"Predsjednik i kralj Abdulah rekli su da će gnusno ubojstvo tog hrabrog Jordanca samo dodatno ojačati odlučnost međunarodne zajednice da uništi IS", izjavio je jedan američki dužnosnik po završetku tog susreta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara