Pakleni dani za IS u Iraku

Pakleni dani za IS u Iraku

Foto: Hina

U POSLJEDNJIH 48 sati IS trpi poraze na svakoj fronti u Iraku, javlja The Fiscal Times. Od Mosula na sjeveru, Anbara na zapadu i Diyala na istoku; iračke snage, šijitske milicije, sunitska plemena i kurdske pešmerge redom bilježe upečatljive pobjede. 

IS gubi zamah u Iraku otkad je započela zračna kampanja predvođena SAD-om. Džihadisti još uvijek kontroliraju pokrajinska središta kakva su Mosul, Tikrit i Faludža, no pritom bilježe teške gubitke na svakoj od navedenih bojišnica.

Prema posljednjim izvješćima, Kurdske pešmerge su pomele borce IS-a i oslobodile sedam sela na području u blizini mosulske brane. 

"IS je ostavio više od 200 tijela svojih boraca na bojištu," rekao je Masrour Barzani, kancelar Kurdistanskog regionalnog vijeća sigurnosti i sin regionalnog predsjednika na tiskovnoj konferenciji u srijedu. Prema njegovim riječima pješadija je uz zračnu potporu uništila 14 automobila bombi koje je IS pokušao iskoristiti tijekom borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugi kurdski dužnosnik kaže da su borci pešmerge sa srijede na četvrtak stigli na desetak kilometara od Mosula. U zračnim napadima usmjerenima na sjever grada ubijeno je 30 džihadista i uništeno 10 artiljerijskih topova.

Protuudar u al-Ramadiju

Prisiljen na obranu u Mosulu, IS je krenuo u ofenzivu u pokrajini al-Anbar zapadno od Bagdada. Al-Anbar je najveća iračka provincija i pokriva gotovo trećinu teritorija. Džihadisti su u napadu na pokrajinsko središte al-Ramadi, smješteno na oko 100 kilometara od Bagdada, upotrijebili sedam automobila bombi, no niti jedan nije stigao do odredišta.

"Teroristi su ubijeni prije nego što su došli do cilja," napisao je bloger Saadon Shehan iz al-Ramadija. Iračka vojska, koja se s IS-om bori za kontrolu nad glavnim gradom pokrajine, je nakon uspješnog odbijanja napada izvela protuudar i uništila osam brodova koje su militanti koristili za prijevoz opreme i ljudstva između Mosula i al-Anbara.

IS je već izgubio dobar dio teritorija kojeg je kontrolirao u pokrajini Diyala sjeveroistočno od Bagdada pa su džihadisti svoje snage koncentrirali u blizini grada al-Miqdadiya gdje su formirane tri defanzivne linije s ciljem da se zaustavi prodor iračke vojske. Šijitska milicija je infiltrirala IS i otkrila točne lokacije rovova, uslijedio je masivan i precizan napad artiljerijom nakon kojeg su borci IS-a napustili linije i pobjegli prema obližnjim farmama.

Porazi koje trpi IS u posljednjih 48 sati su značajni jer dodatno narušavaju već poljuljan moral džihadista i vode prema oslobađanju Mosula. "IS je izgubio između 20 i 25 posto teritorija kojeg je kontrolirao... oslobodilačke snage Mosula će u roku od pet dana imati 5,000 boraca koji su spremni za specijalne operacije," rekao je za Fiscal Times Hisham al-Hashimi koji savjetuje iračku obavještajnu zajednicu i prikuplja "sirove informacije" s bojišnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara