Josipović - prvi predsjednik kojem su građani dali otkaz

Josipović - prvi predsjednik kojem su građani dali otkaz

Foto: FAH

HRVATSKA je sinoć dobila prvu predsjednicu, drugog bivšeg predsjednika, ali i prvog predsjednika kojeg su građani odlučili smijeniti nakon samo jednog mandata.

Ivo Josipović 2009. godine je, podsjećamo, izabran za trećeg hrvatskog predsjednika. Njegovi prethodnici Franjo Tuđman i Stipe Mesić na izborima su pobjeđivali dvaput, iako Tuđman drugi mandat nije priveo kraju zbog smrti 10. prosinca 1999. godine.

Za očekivati je bilo da će na Pantovčaku punih deset godina provesti i Josipović. Rejting predsjednika u odlasku kroz zadnjih pet godina sugerirao je da se radi o uvjerljivo najpopularnijem političaru u Hrvatskoj. No, Josipovićevu popularnost polagano su nagrizale brojne afere koje su se uz njegovo ime vezivale, kao i ogorčenost građana vlašću SDP-a, stranke iz čijih redova je i Josipović ponikao.

Nije mu u korist išla ni činjenica da je gotovo kompletan budžet Ureda predsjednika za 2014. godinu Josipović podredio svojoj kampanji. A radi se o 43 milijuna kuna iz kojih je Josipović financirao brojna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu, ali i izdatke koji sa zadaćama predsjednika sasvim sigurno nemaju nikakve veze, poput Ipsosove ankete o preferencijalnom glasanju i ustavnim promjenama koje je u kampanji zagovarao.

Afere počele curiti već u prvoj kampanji

Kada je SDP na unutarstranačkim izborima prije pet i pol godina Josipoviću dao prednost pred Ljubom Jurčićem, ovaj sveučilišni profesor i kompozitor tzv. ozbiljne glazbe javnosti je bio gotovo nepoznat. Prvi mandat uspio je osvojiti prvenstveno zbog snažnog stranačkog zaleđa, ali i zbog činjenice da je nasuprot glavnom protukandidatu Milanu Bandiću predstavljao idealnog kandidata građanske Hrvatske: finog, uglađenog i kulturnog, ako i pomalo dosadnjikavog.

No, već tada su počele provirivati prve afere pa je iz protivničkog tabora u medije puštena priča o štedionici "Zlatica", tvrtki kćeri Posmrtne pripomoći, zahvaljujući kojoj su Josipović i njegova obitelj uspjeli izvući svoje depozite iz tada blokirane Komercijalne banke. Josipović je tada ustvrdio da Bandić, zahvaljujući kojem je vijest dospjela u medije, laže i da u cijeloj priči nema ništa nemoralno, niti protuzakonito. Čak je i nedavno u sučeljavanju rekao kako su "bolji pravnici i sposobniji" isto napravili. "Neki su bolji pravnici pa znaju to učiniti. Netko zna pravni put i sposoban je izboriti se za svoja prava. Ja tada nisam bio ni dužnosnik niti itko tko je imao društvenu moć. U granicama zakona, učinio bih sve da zaštitim svoju imovinu kao što su to drugi napravili", kazao je Josipović o tome kako je izvukao novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više-manje istu stvar Josipović je ponavljao kad je Index otvorio aferu "Zamporion", otkrivši da firma Emporion Josipovićevog prijatelja Marka Vojkovića obrće milijune na poslovima sa ZAMP-om, organizacijom koju je Josipović ustrojio i u čijem je predsjedništvu godinama sjedio.

Jedini medij osim Indexa koji je izvještavao o aferi ZAMP bio je tjednik Novosti, kojeg izdaje Srpsko nacionalno vijeće (SNV) Milorada Pupovaca, zbog čega im se Josipović pokušao osvetiti. Uglavnom rezervirani i pomirljivi Josipović otvorio je žestoku javnu polemiku s Pupovcem, te zatražio da se SNV-u oduzmu proračunska sredstva koja se koriste upravo za izdavanje tjednika koji je predsjedniku u odlasku stao na žulj. No, u tjednu uoči drugog kruga, Pupovac i Josipović su se pomirili.

Interesna mreža

U predizbornom razdoblju Josipovića je sustigla i afera Kamensko o kojoj je također pisao Index. Oliver Grbić, bivši ravnatelj policije, otvoreno je u emisiji "Svjedok Gordana Malića" na Osječkoj televiziji optužio Josipovića za spregu s kriminalom. Predsjednika u odlasku Grbić je prozvao da je zajedno s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem zaustavio kazneni progon medijskog magnata Ninoslava Pavića kojeg je policija istraživala zbog rasturanja tvornice Kamensko.

Josipović ne samo da nije reagirao na ove optužbe, već je priču oko uništavanja zagrebačke tvornice pokušao okrenuti u svoju korist. Radnicama Kamensko davno je obećao da će im pomoći na sve moguće načine, što se na kraju manifestiralo tako da je za par desetaka tisuća kuna od njih naručio izradu šuškavaca koje je koristio u netom završenoj kampanji.

Upravo je afera Kamensko, tvrde kritičari predsjednika u odlasku, primjer Josipovićevog modusa operandi u zadnjih pet godina. Dobar dio svog vremena predsjednik je posvetio stvaranju moćne interesne mreže, a kao glavni primjer neupitno se nameće Josipovićevo lobiranje da se Gorana Radmana postavi za glavnog ravnatelja HRT-a, što je na kraju i ostvareno. Politički protivnici Josipovića su zbog toga optuživali da je preuzeo kontrolu nad javnim televizijskim servisom, ali takve optužbe nikad nije bilo moguće apsolutno dokazati.

Ipak, optužbe da se predsjednik bavi zakulisnim igrama bile su, zajedno s pričama o njegovoj opsjednutosti rejtingom i poslovičnom nedostatku mišljenja o ključnim temama, sasvim dovoljne da Josipović ostane bez drugog mandata. I tako postane prvi predsjednik u (doduše kratkoj) povijesti Hrvatske kojem su građani "dali otkaz" nakon "samo" pet godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara