Josipović: Naše maslinovo ulje je zlato

Foto: Hina

U ZADRU je večeras otvoren Noćnjak, tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara i uljara koju 16. godinu za redom, s ciljem unaprjeđenja domaće proizvodnje maslinova ulja i drugih proizvoda od maslina organizira Zadružni savez Dalmacije, svake godine u drugom mjestu.

Noćnjak je ove godine okupio više od 350 tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Crne Gore i Albanije.

Pokrovitelj skupa Ivo Josipović je otvarajući Noćnjak rekao kako je maslina simbol upornosti, trajnosti i uspjeha.

"Ako smo igdje u našem, nažalost ne uvijek uspješnom gospodarstvu, imali neku dobru i smišljenu uspješnu politiku onda je to maslinarstvo i uljarstvo. Oni koji su je planirali su učinili dobar posao", rekao je predsjednik Josipović, dodajući kako je čuo da maslinari govore kako je teško konkurirati uvoznim jeftinim uljima.

"Siguran sam da naši maslinari to mogu. Siguran sam da možemo stvoriti brend hrvatskoga ulja tako da je onaj tko kupuje naše ulje siguran da kupuje zlato, a onaj tko kupuje strano ulje po 20 kuna da kupuje bofl" , poručio je predsjednik Josipović.

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov je rekao kako imamo izvrsno maslinovo ulje i da se sada treba okrenuti njegovu promoviranju.

"Stavljamo naglasak na organiziranju i promoviranju tog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, i treba opravdati kako tu kvalitetu prati i prava cijena" , istaknuo je Ljubenkov.

Na otvaranju su dodijeljena počasna priznanja. Nagradu za životno djelo u maslinarstvu primio je dr. Frane Strikić, a nagradu za životno djelo u uljarstvu Rudolf Baldasar.

Međunarodno priznanje "Cavaliere olio di oliva" dodijeljeno je Željku Vrsaljku iz Nadina, a priznanje uljarskoj zadruzi dodijeljeno je Poljoprivrednoj zadruzi "Maslina i vino" iz Polače.

U sklopu programa koji traje do nedjelje održava se znanstveno-stručni skup, sabor maslinara i uljara, te brojne radionice, degustacije i prezentacije od kojih se s posebnim nestrpljenjem očekuje dodjela nagrada najboljim maslinarima uz proglašenje šampiona u subotu navečer.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara