Josipović bi o "važnijim" temama: Ne trebamo se gubiti na detaljima kao što je Lex Perković

Foto: Srđan Vrančić (Cropix)

PREDSJEDNIK  redsjednik Ivo Josipović izjavio je u Jastebarskom, na tradicionalnoj berbi grožđa za diplomate, kako vjeruje da će Sabor na vrijeme uskladiti europski uhidbeni nalog te kako sankcije Hrvatskoj neće biti nametnute.  Problem s Europskom komisijom bio je nepotreban, ponovio je Josipović, dodavši da u državi ima puno većih problema od ovog, počevši od gospodarstva pa nadalje.

Josipović: Ja ne bih o sankcijama

"Ja ne bih o sankcijama, ne vjerujem da će one doći na dnevni red jer će naš Sabor na vrijeme uskladiti Zakon s onim što smo potpisali. S druge strane ima puno važnijih i većih problema nego što je to. Ekonomska kriza, izgradnje neke nove Europe - to su prevelike i prevažne zadaće da bismo se gubili na ovim detaljima", zaključuje Josipović.
 
Predsjednik je govoreći novinarima rekao i kako se Hrvatska u EU gleda kao odgovornu zemlju, a što se tiče samo slučaja Perković, predsjednik je rekao da je to "proces u kojem je Vlada nastojala osigurati jednakost naše države, naših građana s drugima",  zaključivši na kraju da je to ispalo ipak malo drugačije.
 
Podsjetimo kako bi Europska komisija mogla vjerojatno idućeg tjedna kazniti Hrvatsku zbog spora oko zakona o izručenju koji je narušio prve mjesece članstva u Uniji bivše jugoslavenske republike i mogao bi ugroziti pomoć EU-a za unaprjeđenje nadzora granica. 
 
Kako izigrati EK?
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"U svim kontaktima s hrvatskom Vladom jasno smo dali do znanja da političku namjeru promjene uhidbenog naloga mora zamijeniti brza zakonodavna akcija. Također smo upozorili da pripremamo mjere kako bismo osigurali dosljednu primjenu EU zakonodavstva. Ne želimo spekulirati kada i u kojoj formi ćemo aktivirati ove mjere, poanta je da zakon nije promijenjen, a da Komisija ima moć poduzeti korake kako bi osigurala tu promjenu", službena je poruka Hrvatskoj iz Europske komisije. 
 
Valjda naglasiti da je ministarstvo pravosuđa ovog tjedna poručilo kako bi se izmjene 'Lex Perkovića' mogle naći na sjednici Vlade već idući tjedan, no stupile bi na snagu u srpnju iduće godine. 
 
Teško da će u Bruxellesu to proći.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara