Josipović čestitao Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Josipović čestitao Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Ilustracija: MORH

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović uputio je pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, vojnicima, dočasnicima, časnicima, državnim službenicima i namještenicima čestitku povodom Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane:

"I ove godine dostojanstveno i ponosno obilježavamo godišnjicu osnivanja i ustrojavanja, proslavljamo Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, značajne grane Oružanih snaga Republike Hrvatske. Prisjećamo se i odajemo počast svim poginulim i preminulim pripadnicima HRZ i PZO, svim sudionicima obrambenoga Domovinskog rata.

Obilježavamo dvadeset jednu godinu vojne tradicije HRZ i PZO.

Danas su izazovi s kojima se susreće sigurnosni i obrambeni sustav te naše zrakoplovstvo i protuzračna obrana, znatno strukturno drugačiji nego li u razdoblju kada je prioritet bila obrana hrvatske slobode, suverenosti i nezavisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izazovi su drugačiji, ali je razina odgovornosti koju zahtijeva održavanje i razvoj obrambenog sustava i Vaše grane kao dijela Oružanih snaga jednako visoka, prvenstveno zbog sigurnosti građana, društva i države, zbog sigurnosti hrvatskog neba.

Jednako tako, Republika Hrvatska promiče i provodi politiku i praksu suradnje i dobrosusjedskih odnosa i odgovorna je članica međunarodne zajednice. Naše je opredjeljenje da suradnjom u regiji i sa susjedima te sudjelovanjem u operacijama i misijama međunarodnih organizacija i saveza, NATO saveza i Europske unije, doprinosimo sigurnosti cjeline hrvatskog zračnog prostora i cjelokupnog zračnog prostora naših saveznika. U tom smislu posebno je potrebno istaći Vaš doprinos u procesu integracije sustava nadzora i protuzračne obrane hrvatskog zračnog prostora u NATO sustav protuzračne obrane, NATINADS. Nadalje, napori koje Vaše stručno osoblje ulaže u okviru NATO projekta BRAAD, dodatno afirmiraju napore Republike Hrvatske u jačanju sigurnosti i stabilnosti na području jugoistočne Europe te su Vaše znanje i rad prepoznati ne samo u regionalnim okvirima nego i od strane nadležnih tijela Europske unije i NATO-a.

Zadaće Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane danas su nešto drugačije, sukladne aktualnim međunarodnim odnosima i prilikama te suvremenim sigurnosnim izazovima i prijetnjama. Potpora i suradnja s civilnim institucijama našeg društva i države u vidu medicinskog zračnog prijevoza unesrećenih i potrebitih, sudjelovanje u operacijama traganja i spašavanja te gašenje požara tijekom protupožarne sezone, nemjerljiv su doprinos sigurnosti naših građana. Osim u domicilnim okvirima, Vaša potpora civilnim institucijama i građanima susjednih i drugih država bližeg hrvatskog okružja u gašenju požara na otvorenom prostoru i spašavanju unesrećenih u zimskim nepogodama, od velikog je značaja za promicanje i razvoj suradnje i povjerenja između država regije.

Stoga, uz poseban iskaz priznanja odlikovanim postrojbama te pohvaljenim i nagrađenim pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog zrakoplovstva i protuzračne obrane, te Vašim pripadnicama i pripadnicima koji će ovaj dan obilježiti sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, čestitam svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, službenicima i namještenicima, pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane"
, stoji u čestitci predsjednika Josipovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara