Josipović opet ništa ne zna: "Neću komentirati Linića"

Josipović opet ništa ne zna: "Neću komentirati Linića"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Ivo Josipović odbio je danas komentirati slučaj ministra financija Slavka Linića koji se našao pod optužbama da je kupnjom višestruko precijenjenog zemljišta tvrtke Spačva, nad kojom je pokrenut postupak predstečajne nagodbe, oštetio državni proračun.

Nakon skupa na Pantovčaku o ustavnim promjenama, predsjednik Josipović, poznat po tome da (gotovo) nikad o ničemu ne zauzima čvrsti stav, na pitanje o Linićevom slučaju izjavio je sljedeće: ''Mene zanima danas samo ova tema. Hvala vam lijepa''.

Ne čudi što Josipović nije htio komentirati najnoviju Linićevu aferu, budući da su bliski prijatelji. Jednako tako nedavno predsjednik nije želio razgovarati o slučaju umiješanosti u korupciju njihove zajedničke bliske prijateljice, Linićeve kume i sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, koja se trenutno nalazi u istražnom zatvoru. Podsjećamo, Linić i Josipović zajedno su često bili gosti na privatnim druženjima kod Lovrić Merzel.

I ministri bez komentara

Jednako "razgovorljiv" kao i Josipović danas je bio i ministar uprave Arsen Bauk: ''Ne bih ovaj skup koji je bio konstruktivan sada kontaminirao dnevno-političkim temama''.

"Bez komentara" je bio i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. Grčić nije želio odgovarati na novinarska pitanja u vezi slučaja Linić, vezano za predstečajnu nagodbu u Spačvi, a na upit funkcionira li Vlada, Grčić je kazao da apsolutno funkcionira. "Radimo ozbiljno, prema tome uopće nema spora oko toga da vlada funkcionira vrlo uredno", dodao je Grčić.

Komadina o Liniću: Prljavi veš ne pere se po medijima

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je danas da nije pobornik procesuiranja političkih odluka, pogotovo zasnovanih na zakonu te da se u smislu političke odgovornosti prljavi veš pere u kući, a ne po medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komadina je, komentirajući sumnje da je ministar Slavko Linić u slučaju tvrtke Spačva oštetio državni proračun za višemilijunski iznos tako što je toj tvrtki otpisao dugove u predstečajnoj nagodbi, izjavio: "Nisam pobornik procesuiranja političkih odluka, pogotovo zasnovanih na zakonu. Koliko se sjećam, Sabor je usvojio Zakon o predstečajnoj nagodbi i sami time ja više ne spekuliram je li taj zakon pravno genijalan, on je takav kakav jest i dozvoljava da se u interesu spašavanja radnih mjesta dogovaraju vjerovnici".

On pretpostavlja da je napravljen mehanizam kako se to radi te da se, prema tome, igra po pravilima igre dok ta pravila vrijede. Na pitanje što kao potpredsjednik SDP-a misli - je li vrijeme da Milanović smijeni ministra Linića ili da Linić da ostavku ili da premijer Zoran Milanović ode te hoće li Rijeka braniti Linića, Komadina je rekao: "Ni Rijeka ni ja osobno nismo ničiji advokati, ali smo višegodišnji suradnici, kolege i stranački drugovi".

Naglasio je da o tome treba reći onaj kojega se to tiče - ministar Slavko Linić te da pretpostavlja da će reći, dodavši da će se u srijedu sastati Predsjedništvo SDP- a te da će se vjerojatno tada i o tome razgovarati. "Ono što mogu reći je da očekujem od svakog pojedinca, člana stranke, a pogotovu dužnosnika u stranci ili Vladi, da se ponaša odgovorno, bilo u potezima u obavljanju svog posla, bilo u informacijama koje se puštaju u medije", rekao je.

Na pitanje je li istina da je premijer Milanović preko Jutarnjeg lista i "svojih novinara" krenuo u konačan boj protiv Linića, Komadina je odgovorio da ne bi znao jer nema te informacije. "Znakovito je da se toga dosta kroz tjedne ponavlja, uvijek nešto novo, ali ja sam za to da se, ako ima prljavog veša , treba utvrditi je li prljav, a to valjda utvrđuju nadležna tijela i organi", rekao je Komadina. "Veš se u smislu političke odgovornosti pere u kući, a ne po medijima", dodao je.

Za navodno pokretanje interne istrage u Vladi u vezi sa slučajem Spačva, Komadina je rekao da ne zna što znači interna Vladina istraga, odnosno taj termin. Na pitanje kako procjenjuje da će se taj slučaj završiti, Komadina je odgovorio da treba završiti "dobro za Hrvatsku, za Vladu i SDP".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara