Josipović u Grabovici: Zločin nema nacionalnost

Foto: Hina

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović položio je cvijeće i zapalio svijeće na spomen obilježje hrvatskim civilima u mjestu Grabovici kod Mostara koje su ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH tijekom rata 1993. te je tom prigodom izjavio kako u regiji postoji napredak jer zločini više nemaju nacionalnost kao ni političku zaštitu.

"Najvažnije je da su svi prihvatili načela da zločin nema nacionalnost i da je zločinac svatko onaj tko je počinio zločine bez obzira kojoj formaciji pripadao te da mora za to odgovarati za ubijene i nestale", rekao je Josipović u Grabovici kod Mostara.

Dodao je da su zemlje regije daleko od toga da u cijelosti rasvijetle sudbinu svih nestalih, kao i da kazne sve zločince, ali je ocijenio vidljivim napredak na tome planu.

"Vidljiva je promjena u svim državama prema zločinima. Svi pravosudni dužnosnici u zemalja regije rade na tome da se zločini kazne. No, potpuno je jasno da zločin danas ne može uživati političku ni moralnu potporu", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Govoreći o danas potpisanoj deklaraciji o traženju nestalih osoba na koju su se obvezali predsjednici Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, ocijenio je da će "dati novi zamah suradnji". Naveo je kako je u više navrata razgovarao s dužnosnicima iz Hrvatske i zemalja regije koji se bave pronalaženjem nestalih, ali i s članovima udruga obitelji nestalih. Dodao je da su njihovi zahtjevi legitimni, te da treba učiniti sve da se rasvijetli sudbina svih nestalih.

Josipović je u spomen na 33 hrvatska civila koje su 1993. pobili pripadnici Armije BiH u Grabovici zajedno s ministrom branitelja Predragom Matićem i pukovnikom Ivanom Grujićem, položio vijenac i zapalio svijeće na mjestu stradanja. U Grabovice se još uvijek traga za 17 nestalih osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara