Josipović zadovoljan posjetom Brodotrogiru: Ima posla za sljedeće četiri godine

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Ivo Josipović izjavio je za današnjeg posjeta Brodotrogiru u pratnji vlasnika Danka Končara kako je vrlo zadovoljan onime što je vidio - obnovom proizvodnje, a kako je rekao, domaćini ga su izvijestili da imaju posla za sljedeće tri-četiri godine.

"Najbolji signal da se ovdje događa dobra stvar jest činjenica da je zaposleno novih 80-ak ljudi", rekao je predsjednik Josipović, ističući kako su ga domaćini izvijestili da u Brodotrogiru ima posla za sljedeće tri-četiri godine te da se gradi i nova marina u sklopu brodogradilišta.

Na pitanje novinara da komentira to što je u Brodotrogiru na remontu jahta ruskog predsjednika Putina, predsjednik Josipović je rekao kako je „iz daljine vidio jahtu Ruske Federacije“, a tko se njome koristi, to je drugo pitanje.

„I taj remont je dobar znak jer znači da je ovo brodogradilište prepoznato kao pouzdano za takvu vrstu poslova, to jest održavanje jahti“, dodao je Josipović.

Vlasnik Brodotrogira Danko Končar objasnio je kako na jahti Ruske Federacije koja se servisira u Brodotrogiru nije boravio ruski predsjednik Putin.

Neki su mediji nedavno objavili da se u Brodotrogiru servisira jahta na kojoj povremeno boravi ruski predsjednik Putin.

Končar je objasnio kako je ta jahta izgrađena u Turskoj te da je prije nekoliko godina i servisirana u Turskoj, a sada se servisira u Brodotrogiru. Podsjetio je da je trogirsko brodogradilište proizvodilo mnoge brodove za ruske kupce te da je trogirski škver otprije poznat na ruskom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Končar je najavio kako će do kraja svibnja ove godine biti završena izgradnja prve faze marine u Brodotrogiru u koju će moći pristajati jahte za servisiranje, što će potaknuti razvoj i te djelatnosti u trogirskome brodogradilištu.

„Prošle godine remontirali smo 52 jahte i ostvarili smo oko deset milijuna kuna čistog dohotka. To nije za baciti“, istaknuo je Končar.

Na pitanje kako komentira sastanak Nacionalnog povjerenstva za strateške investicije na kojemu, prema navodima novinara, nisu određeni rokovi za investicije, predsjednik Josipović je rekao da „treba početi raditi“.

„Mislim da je dobro da imamo zakon koji omogućuje da se sada, kada još nismo uhodali sve mehanizme, na jedan primjeren način pristupi tim velikim strateškim investicijama. Nadam se da će posao krenuti“, istaknuo je.

Dodao je kako svi priželjkujemo vrijeme u kojemu neće trebati povjerenstva za strateške investicije i kada će uvjeti poslovanja biti takvi da svi koji žele ulagati mogu to činiti efikasno u jednoj normalnoj proceduri.

O rebalansu: Matematika je jedno, a život nešto drugo

Zamoljen da prokomentira primjedbe Europske unije po kojima je u rebalansu trebalo još više „rezati“, Josipović je rekao kako je „matematika jedno, a život nešto drugo“.

„Možda nije uvijek teško izračunati što bi bilo 'naj-naj', ali moramo voditi računa o tome da se takvi rezovi reflektiraju na standard građana i o tome da o proračunu ovisi kvaliteta života hrvatskih građana - zdravstvo, mirovine, školstvo, znanost, obrazovanje, kultura“, istaknuo je Josipović, dodajući kako se u rebalansu morao naći neki kompromis.

„Nadam se da je rebalansom ostvaren kompromis i da je njime postignuta mjera da se ostvari stabilizacija, a da s druge strane one žrtve koje se moraju činiti ne budu takve da budu neizdržive našim građankama i građanima“, zaključio je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara