Jovanović prosvjetnim radnicima poželio uspješnu novu školsku godinu: Građanski i zdravstveni odgoj proizvest će tolerantnije ljude

Foto: Vojko Bašić/Cropix

MINISTAR obrazovanja, znanosti i sporta zaželio je svim prosvjetnim radnicima uspješnu novu školsku godinu. Pismo objavljeno na stranici Ministarstva prenosimo u cijelosti:

Dragi učitelji, nastavnici, profesori, ravnatelji, stručni suradnici, odgajatelji,

veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas na početku nove školske godine sa željom da bude prepuna uspjeha. Iza nas je godina u kojoj je odrađen golemi posao, učenici su po prvi put u srednje škole upisani elektroničkim putem, eksperimentalno je u nekoliko škola uveden građanski odgoj dok se u svim školama započelo s izvođenjem zdravstvenog odgoja. Hvala vam što ste svojim konstruktivnim prijedlozima pridonijeli tome da program zdravstvenog odgoja koji će se nastaviti provoditi i u novoj školskoj godini bude još bolji.

"Strah raste u neznanju"

Kao ministru i liječniku taj mi je program iznimno važan jer je on temelj prevencije, unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti i osiguravanja kvalitete života. Kvaliteta života puno je više od životnog standarda i u svojoj bazi počinje sa slobodom, a jedina prava ideja slobode jest sloboda od straha. Strah raste u neznanju, a jedan od najvećih strahova sigurno je strah od bolesti. Prema tome, odgoj i obrazovanje za zdravlje u našim školama je borba za čovjeka koji će znanjem i vještinama, vrijednostima i stavovima upravljati svojim zdravljem i tako se boriti za svoju osobnu slobodu. Bez osobne slobode svakog pojedinca nema ni slobode društva. Teme koje se obrađuju kroz zdravstveni i građanski odgoj sigurno će rezultirati i smanjenjem nasilja u školama kojemu ste posljednjih godina, nažalost, i vi bili izloženi. Djecu moramo naučiti da budu tolerantniji jedni prema drugima, da sutra budu bolji roditelji. Jednako tako oba će programa pomoći i njihovim roditeljima u osvješćivanju njihove roditeljske uloge. To će pridonijeti i u unapređenju položaja učitelja i nastavnika u društvu, jer će ih i učenici i roditelji više uvažavati.

Godina koja je pred nama bit će prepuna izazova jer nas očekuju velike promjene. Sredinom rujna u javnu raspravu bit će upućena Strategija odgoja, obrazovanja i znanosti. Očekujem da ćete kao profesionalci koji vrijedno i odgovorno rade s djecom i mladima, svojim prijedlozima pomoći da dobijemo dokument koji će biti na ponos svima.

Želim vam puno uspjeha u radu! Neka u vašim školama učenici usvajaju znanja i vrijednosne stavove iz kojih će proizaći kompetencije koje će im kasnije omogućiti upis na željene fakultete i dobra radna mjesta.

dr. sc. Željko Jovanović

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara