Jovanović u školi u Vrgorcu: Napade na učitelje tretirat ćemo isto kao i napade na policiju!

Jovanović u školi u Vrgorcu: Napade na učitelje tretirat ćemo isto kao i napade na policiju!

Foto: Ivo Ravlić / Cropix

NAKON nedavnog kliškog slučaja u kojem je nezadovoljni roditelj pretukao učiteljicu i ravnatelja, novi napad na prosvjetnu radnicu dogodio se u Vrgorcu. Muškarac je uhićen i provest će iza rešetaka barem mjesec dana. Razlog napada je za rubriku vjerovali ili ne - tražio je da se njegovom djetetu ne omogući završetak razreda kako bi ga ponavljalo i tako prikupilo bolje ocjene. Nezadovoljni su u Vrgorcu postupanjem policije, a u školu je stigao i ministar Jovanović i najavio zakonsku inicijativu da se napad na prosvjetnog radnika tretira jednako kao napad na policajca!

"Jučer u 11,20 sati policijski djelatnici zaprimili dojavu da je muškarac napao djelatnicu škole u Vrgorcu. Izašli su na mjesto događaja i uhitili 52-godišnjaka i priveli ga na kriminalističko istraživanje", izvijestila je Ana Čepić iz splitske policije.

"Ošamario je mene i mog mlađeg sina"

Napadač je ošamario učiteljicu Mirandu Vukšić s kojom su u tom trenutku bila i njezina djeca.

"On me je ošamario, moj mlađi sin je skočio kad je to vidio, onda je ošamario njega i poslije se više ničega ne sjećam. To je bio jak šamar, šamar čovjeka koji je srušio ormare, vidjeli ste, znači jako je boljelo", ispričala je potresena nastavnica hrvatskog jezika.

No vidljivih ozljeda nije bilo, pa je policija zaključila da napadnuti nisu ozlijeđeni. Nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, sutkinja istrage odredila je napadaču jednomjesečni pritvor.

Naime, muškarac je tražio da njegovo dijete ponavlja razred kako bi dogodine prikupilo bolje ocjene. Iz policije pak doznajemo da su i ranije postupali, jer je 52-godišnjak s istim zahtjevima uznemiravao nastavnicu i ravnatelja osnovne škole u Vrgorcu. Zadovoljan policijskom intervencijom je glavni ravnatelj Vlado Dominić: "Policija je sve poduzela, počinitelj je uhićen".

Prosvjed ispred policije

No nisu zadovoljni svi u Vrgorcu pa su se prosvjedno okupili ispred policijske postaje Vrgorac, sumnjajući da se želi zaštititi bivšeg kolegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj Ivo Klinac poručuje: "Jučer je bio Klis, danas Vrgorac, sutra će biti Karlovac ili Pula, svejedno. Napadi na učitelje su učestali i tu se nešto mora napraviti", poručio je.

Jovanović: Napad na učitelja izjednačiti s napadom na policajca

Školu u Vrgorcu posjetio je ministar obrazovanja Željko Jovanović.

"Nerijetko je represija najbolja, a jučerašnji incident traži najstrožu sankcioniranje počinitelja koji je i vlastitom djetetu uskratio temeljna prava braneći mu da ide u školu, što govori puno o njemu".

"Poruka je da će MZOS s Ministarstvom pravosuđa, policije, s potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih učiniti sve kroz preventivne programe, ali i kroz traženje represivnih mjera prema počiniteljima posljednja dva incidenta u dvije škole, da više nikad nikome ne padne napamet da digne ruku na nastavnika i profesora. Učitelji i nastavnici rade najodgovorniji posao za budućnost hrvatskog društva i napad na učitelja ili nastavnika mora biti jednak napadu na policajca ili bilo koju službenu osobu u Hrvatskoj", kaže Jovanović.

Stoga će takav zakonski prijedlog uputiti u proceduru. Za budućnost Hrvatske učitelji i nastavnici su ključni, ponavlja Jovanović, ocjenjujući da su u ovom trenutku u školama najveći problem neodgovorni roditelji koji ne rade sa svojom djecom, a odgovornost je preduvjet da se ništa slično ne ponovi, kazao je Jovanović.

"Ulaskom u EU osigurali smo si nešto najbitnije za svako društvo, a to je sloboda. Sloboda postoji jedino ako postoji sloboda od straha. Ne može učitelj i nastavnik dolaziti na svoje radno mjesto strahujući da će ga roditelj napasti jer je dao realnu ocjenu njegovom djetetu".

Uvodi se mala matura?

"Za budućnost Hrvatske obrazovanje je na prvom mjestu, učitelji i nastavnici su ključni. Važni su i policajci i liječnici, ali njih neće biti bez učitelja i nastavnika", objašnjava ministar i odgovara na pitanje trebaju li nam zaštitari u školama.

"Roditelji moraju poštivati učitelje i nastavnike, a onda će ih poštovati i djeca. Ključ problema je u obitelji koja je izgubila sve vrijednosti koje bi trebala imati u modernom društvu. Ne želim da naše škole postanu utvrde s policajcima koji naoružani do zuba stoje ispred. Mislim da to nije poruka i nije rješenje".

Problem koji nastaje sa zaključivanjem ocjena i upisivanjem u srednje škole, možda bi mogla riješiti mala matura ili pak nacionalni ispiti. Za potonje se zalaže ministar, no o tomu će, kaže, svoj sud dati struka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara