Jurak: Sanader mi je poručio da se nemam čega bojati, a kada vam premijer nešto kaže, morate mu vjerovati

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

ČITANJEM iskaza vlasnice tvrtke Fimi media Nevenke Jurak nastavlja se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženima u aferi Fimi media. Jurak je jučer, između ostalog, potvrdila da je osobno predala Mladenu Barišiću 35 milijuna kuna koje su zajedno izvukli iz državnih tvrtki te kako je u cijeli "posao" ušla upravo zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu s njim.

> Tijek ročišta

Sanader: "Ne moraš se bojati zbog fiktivnih računa"

U iskazu koji datira od 11. studenog 2010. godine Jurak je ispričala kako se u nekoliko navrata žalila Mladenu Barišiću zbog izdavanja fiktivnih računa državnim tvrtkama te da je strahovala kako će biti razotkriveni. Razgovarala je s njim i zamolila ga da prekinu takav način "poslovanja", nakon čega se Barišić obratio Sanaderu.

Nekoliko dana kasnije Barišić se ponovno našao s Nevenkom Jurak te joj prenio riječi koje mu je uputio Sanader. Bivši premijer samo joj je poručio da se ne treba ničega bojati, a "poslovi" i zahtjevi za izdavanjem fiktivnih računa postali su sve češći, a traženi iznosi sve veći.

Ubrzo nakon toga stupila je u kontakt s Josipom Sapunarom iz HAC-a, preko kojega su dogovarani iznosi za fiktivne račune koji su izdavani državnim tvrtkama poput "Vijadukta" i "Zagorje Tehnobetona". Sapunar bi joj donosio "listiće" na kojima je pisalo kojim društvima treba izdati račune i na koji iznos, a sve to za poslove koji nikada nisu obavljeni.

Jurak je navela barem desetak poduzeća za koje je izdavala lažne račune, među kojima su bili i HAC, Ministarstvo mora, MUP, Fond za zaštitu okoliša te Hrvatski rukometni savez.

Sav novac odlazio je u HDZ


Mladen Barišić je, kako tvrdi Jurak, sav novac iz tvrtke Fimi media odnosio u stranku. Jednom prilikom joj je u razgovoru povjerio kako to čini jer u stranci nemaju dovoljno novca za isplatu plaća. Također je dodao kako je pola novca davao Sanaderu, ali nije znao u koju svrhu.

"Barišić od toga nije sebi ništa zadržavao, bio je odan bivšem premijeru i stranci i čovjek koji je svakome htio pomoći. Samo je slušao naredbe koje su pristizale od Ive Sanadera", tvrdi vlasnica Fimi medije.

Sanader: Jurak za sebe pokušava ishoditi bolju poziciju

Branitelj Ive Sanadera Goran Suić uložio je prigovor na njezine iskaze u dijelu u kojem ona tereti njegovog branjenika. Tvrdi da samo želi ishoditi bolji položaj za sebe u ovom postupku te da nema osobnih saznanja u tom dijelu, već informacije crpi od treće osobe, tj. Mladena Barišića.

Ivo Sanader pridružio se optužbama iznesenih od strane njegovog branitelja te ukazuje na nelogičnosti u iskazima Nevenke Jurak i razlikama u njezinom iskazu i iskazu koje je o istim okolnostima dao Mladen Barišić.

Barišiću osobno predala 35 milijuna kuna

Jurak je u svom jučerašnjem iskazu potvrdila kako je osobno Barišiću predala 35 milijuna kuna. Dio tog novca navodno je otišao na podmirenje dugova, dok je ostatak, kako tvrdi, vjerojatno završio u rukama Sanadera. Novac se iz državnih tvrtki izvlačio i preko tvrtki Onida u vlasništvu Bojana Dimića te Ani-Ion u vlasništvu Anite Papeš Lončar. Navedeni dvojac prije suđenja se nagodio sa sudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara