Jurčić: Grčko DA Europi je privremeno rješenje, Grčka će i dalje tonuti, a strategije spasa nema!

Jurčić: Grčko DA Europi je privremeno rješenje, Grčka će i dalje tonuti, a strategije spasa nema!

Foto: AFP

GRČKA je izabrala - DA mjerama štednje i DA euru. Europa može odahnuti jer time se djelomično učvrstila stabilnost eurozone. Do jučer se naime strahovalo da bi Helenska republika mogla izletjeti iz monetarne unije što bi, prema analitičarima, bilo pogubno za euro. Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da je ovo tek privremeno rješenje i za Grčku i za europsku monetarnu uniju.

Nova demokracija s nešto manje od 30 posto osvojenih glasova ispred ultra ljevičarske Syrize koja je zagovarala anti-europsku politiku, pobjednik je izbora u Grčkoj.

"Ovo je pobjeda za cijelu Europu. Pobrinut ću se da ova žrtva grčkog naroda doprinese prosperitetu cijele zemlje. Zajednički ćemo raditi s parterima u Europi, u cilju nadopunjavanja trenutnih zajedničkih europskih politika. Odlučni smo napraviti ono što treba i napraviti to brzo", poručio je predsjednik Nove demokracije Antonis Samaras koji je već započeo pregovore o koaliciji jer mu je predsjednik Papoulias dao rok od tri dana za sastavljanje vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nada se dogovoru s PASOK-om, strankom lijevog centra koja je osvojila 12 posto glasova i koja zastupa istu politiku kada je euro u pitanju. Čelnik Syrize Alexis Tsipras priznao je poraz i čestitao pobjedniku.

"Samaras ima mogućnost formiranja Vlade, ali mora znati da ćemo mi kao opozicija jednako tako predstavljati volju naroda. Nastavit ćemo borbu jer budućnost nije za one koji su u strahu, već za one koji se i dalje nadaju", istaknuo je Tsipras.

Ovo je samo privremeno rješenje!

Vijest iz Grčke među europskim je političarima dočekana s oduševljenjem. Njemačka kancelarka Angela Merkel novom je premijeru poželjela što brže sastavljanje Vlade. Grčko DA mjerama štednje, euro je diglo na najvišu razinu u posljednjih mjesec dana. Ekonomist Ljubo Jurčić kaže da je ovo tek privremeno rješenje koje će stabilizirati eurozonu.

"Na taj način Europa spašava svoje banke, koje u ovoj situaciji neće doći u teškoće ili bankrot, ako ne bude drugog plana, Grčka će i dalje tonuti u minus, a da ne bi tonula dalje u minus, potreban je puno veći i opširniji plan, odnosno strategija, koja za sada nije na vidiku", smatra Jurčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara