"Kad bi Srbija uvela sankcije Rusiji, pucala bi sama sebi u nogu"

Foto: Hina

SRBIJA bi pucala sama sebi u nogu kad bi uvela sankcije Rusiji, a tu bi odluku mogao donijeti samo "političar samoubojica", izjavio je u intervjuu beogradskom tisku veleposlanik Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Šef diplomatskog predstavništva Kremlja u srbijanskoj prijestolnici rekao je za "Večernje novosti" kako Rusija razumije "specifičnu poziciju Srbije i želju vlade da se zemlja priključi EU-u", te da poštuje "izbalansirano stajalište" srbijanskog državnog vrha glede sukoba u Ukrajini.

"Kad bi Srbija uvela sankcije Rusiji, pucala bi sama sebi u nogu. Takvu odluku mogao bi donijeti samo 'političar samoubojica', jer nikakve koristi vaša zemlja od toga ne bi imala, već samo ogromnu štetu", istaknuo je ruski diplomat, navodeći niz argumenata protiv uvođenja sankcija.

On je podsjetio da je mjere protiv Rusije uvelo "samo tridesetak zemalja od 193 članice UN, a među njima nijedna iz BRICS-a".

"I od vaših susjeda većina to nije učinila, a oni koji jesu, kada su vidjeli ruske protusankcije - shvatili su što su napravili", rekao je veleposlanik Rusije u Beogradu Čepurin.

"Srbija bi mogla biti generator pozitivnih odluka"

On je izbjegao izravan odgovor na pitanje hoće li Kremlj zahtijevati od Beograda da se "čvršće veže za Rusiju ili je za vlasti u Moskvi neutralna pozicija" Srbije dovoljno jamstvo povjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će Srbija davati konstruktivan doprinos rješavanju sukoba Kijeva i Donecka, da će podržati miroljubive političke odluke. Srbija bi mogla biti generator pozitivnih odluka", rekao je ruski veleposlanik.

Njegova je ocjena i da se "pitanje Ukrajine neće riješiti sankcijama, već samo sprječavanjem nasilja i konflikata" i da su "kijevske vlasti već de facto pretvorile Doneck u Staljingrad, Guernicu ili, ako želite, Vukovar".

"Nadamo se da neće glupost i mržnja prema Rusiji ili Srbiji ugroziti ono što možete dobiti"

"Nadamo se da Srbija neće zauzimati strane i da će davati konstruktivan doprinos rješavanju sukoba", poruka je veleposlanika Rusije.

On je ukazao i na nedavni boravak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Moskvi kad je "tražio i dobio dodatne pogodnosti za Srbiju" u projektu "Južni tok".

"To je najveća investicija u Srbiji, u iznosu od 2,1 milijarde eura. Nadamo se da neće glupost i mržnja prema Rusiji ili Srbiji ugroziti ono što možete dobiti", naveo ruski veleposlanik, istaknuvši da će Moskva nastaviti nedvojbenu potporu "teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije".

"Željeli bismo da oni koji sad zahtijevaju od Srbije da prizna integritet Ukrajine nad Krimom, prvo priznaju integritet Srbije nad Kosovom", naglasio je veleposlanik Čepurin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara