Kako Bernardić može biti kriv za Milanovićev poraz?

Foto: Boris Kovačev / Cropix

"VJERUJEM da će Tonino Picula, kao jedini zagrebački SDP-ovac u EU parlamentu, dostojno braniti interese socijaldemokratskog Zagreba u Europskoj uniji. Svaki peti SDP-ov glas na ovim izborima osvojio je zagrebački SDP. Zahvaljujemo Zagrepčanima i Zagrepčankama na povjerenju koje su nam dali".

Napisao je to na svojoj Facebook stranici Davor Bernardić, očito pokušavajući "stati na loptu" nakon što je u dnevnom tisku proglašen krivcem za izborni poraz SDP-a. Optužbe su došle upravo iz usta Tonina Picule, koji će predvoditi SDP-ovu delegaciju u Europskom parlamentu.

Milanovićev čovjek Picula uperio prst u Bernardića

Prema Piculi, za SDP-ov poraz kriva je zagrebačka organizacija. SDP-ova lista u Zagrebu dobila je 37 posto glasova, šest i pol posto više nego HDZ-ova. No, Picula smatra da se ne radi o dovoljno velikoj razlici, te ističe kako je SDP ranijih godina upravo u Zagrebu nadoknađivao lošije rezultate iz nekih drugih sredina. Ovoga se puta to nije dogodilo, vjeruje Picula.

"Treba vidjeti zašto SDP nije dobio barem prosječan broj glasova u Zagrebu. Bio sam zabrinut odmah nakon što su počeli dolaziti rezultati izbora po mjesnim odborima. Odmah je mirisalo da to neće dobro završiti", izjavio je Picula za Novi list kada je upitan smatra li da je zagrebački SDP uoči europskih izbora odradio loš posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krivac za SDP-ov izborni poraz tako je ispao predsjednik zagrebačke organizacije Bernardić. S obzirom da Picula kotira kao političar koji je vrlo blizak predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, nameće se zaključak da je Bernardića za žrtveno janje odabrao upravo predsjednik Vlade.

Milanović ga nije volio

Da Bernardić i Milanović nisu u dobrim odnosima, nije nikakva tajna. Premijer je već jednom ostavio Bernardića na vjetrometini, kada mu je oduzeo pravo da se kandidira za gradonačelnika Zagreba i umjesto njega za kandidata istaknuo Rajka Ostojića. Ponavlja se sada slična situacija, samo što Milanovićev motiv ovoga puta nije unutarstranački obračun, već prikrivanje vlastitih nedostataka.

Za poraz netko mora biti kriv, a Milanović je, čini se, čvrsto odlučio da to neće biti on. Pa je za krivca odlučio istaknuti Bernardića, kojeg bi se, ako je suditi prema dosadašnjim odnosima, ionako najrađe riješio.

No, odvajanje europskih izbora od lokalnih nije bila Bernardićeva odluka, isto kao što Bernardić nije bio taj koji je Ružu Tomašić pretvorio u ikonu desnice. Premijer Milanović pristao je igrati na HDZ-ovom terenu. Sada kada je u toj utakmici poražen, aure gubitnika pokušava se riješiti kako god zna i umije. A ako pritom dodatno ukalja Bernardićevu reputaciju među zagrebačkim SDP-ovcima, ubit će dvije muhe jednim udarcem.

Milanović se mora okrenuti sebi

Ne dijele, međutim, svi članovi SDP-a stav prema kojem je Bernardić kriv za izborni poraz. Mirela Holy nam je tako jučer kazala kako smatra da je bila greška odvojiti europske izbore od lokalnih, prije svega kako bi trošak za proračun bio manji. Danas se oglasila i Aleksandra Kolarić, članica SDP-a i komunikacijska savjetnica te bivša glasnogovornica Ivice Račana.

"Očekujem od predsjednika stranke da jasno definira i objasni svoju suodgovornost za gubitak ovih izbora, očito je da stranka nije slušala građane, i nažalost nije dala vidljive rezultate. Stoga je sad krajnji trenutak da se predsjednik stranke i vodstvo okrenu sebi i trezveno razmotre razloge zbog kojih su doveli do gubitka EU izbora", kaže Kolarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara