Kako izbori mire političare: Nakon tri godine, Josipović pohodio Pupovčev božićni domjenak

Kako izbori mire političare: Nakon tri godine, Josipović pohodio Pupovčev božićni domjenak

Foto: FAH

TRADICIONALNI domjenak Srpskog narodnog vijeća, koji se održava povodom proslave pravoslavnog Božića, ove je godine, uz Zorana Milanovića i Josipa Leku, pohodio i predsjednik Ivo Josipović.

Naime, Josipović je zadnji put bio na domjenku 2012. godine iako su sukladno tradiciji isti domjenak pohodili svake godine premijer, šef Sabora, gradonačelnici, dio političke elite u Hrvatskoj te niz veleposlanika.

"Hrvatska u znanosti, kulturi, politici, pa i u svojoj povijesti nikad ne bi bila u ovo što jest da nije bilo njezine srpske zajednice. Danas svjedočimo kako neki na naš zajednički brod stavljaju strašan teret, mržnju. Našu lijepu Hrvatsku moramo čuvati i od mržnje, i od netolerancije", poručio je Josipović okupljenima.

"Ovo nije pravo mjesto za razmirice koje se događaju na političkoj sceni. Tako to biva u politici, neki put smo bliže, neki put smo dalje i one poruke Božića koje sam istakao mi se čine danas najvažnije", rekao je Josipović.


Domaćin Milorad Pupovac također je upozorio na porast mržnje i netolerancije u protekloj godini.

Pupovac: Oslobodimo se buke, bijesa i mržnje

"Protekla godina nije bila godina dobrog tereta, onoga koji je nužan i za koji smo svi svjesni da je neizbježan s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo. Na sve to dodan je i porast netolerancije, prijekih riječi.

Zbog toga moramo poželjeti da se u novoj godini oslobodimo takve vrste tereta. Uzdamo se u to da će izbori koji su pred nama donijeti dio olakšanja i da će svaki od nas napraviti najbolji mogući izbor kojim ćemo se osloboditi onoga što nam ne treba - buke, bijesa, mržnje", rekao je Pupovac.

Prisutnima se, među kojima je bio veliki broj predstavnika političkog vrha iz zemelje i regije, stranaka, veleposlanstava te vjerskih zajednica, obratio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Porfirije: Pozitivan impuls među mladima

"Iako sam sretan što među današnjim generacijama mladih ljudi postoji pozitivan impuls koji ne poznaje barijere, istovremeno sam i tužan jer se to dobro vrlo lako može izvitoperiti u svoj antipod i postati kamen spoticanja. Zbog toga je potrebno pronaći poziciju u kojoj ćemo jedni drugima biti dovoljno blizu, ali istodobno dovoljno daleko da održimo razinu pristojnosti. Stoga, neka godina koja je pred nama bude sretna za sve", kazao je Porfirije koji je okupljenima uputio tradicionalnu božićnu  čestitku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljenima se obratio i premijer Zoran Milanović.

Milanović: Određuje nas vjernost

"Vjernost je ono što nas određuje, a ono za što ja živim i za što ću se boriti dok sam političar su pravda, jednakost, sloboda i borba za prava nacionalnih manjina u državi koja će uskoro izaći iz krize, za što sada imamo i ozbiljne ekonomske pokazatelje", istaknuo je.

Josip Leko je istaknuo nužnost nastavka suradnje i gradnje sprsko-hrvatskog odnosa.

"Srpsko-hrvatski odnos je kroz povijest imao specifičan značaj i, nažalost, često je bio uzdrman. No, u recentno vrijeme se ti problemi sve uspješnije rješavaju i to zahvaljujući zajedničkoj suradnji. Voljeli bi da se postiglo i više, no limitirani smo dugotrajnom gospodarskom krizom. Zato je važno održavati kontinuirani dijalog", zaključio je.Josipovićev nedolazak na posljednja dva domjenka tumačio se osobnim sukobom između Josipovića i Pupovca. Riječ je o sukobu koji je počeo prije tri godine kada se Josipović našao uvrijeđen napisima u tjedniku Novosti. Tada je na uvredljiv način spominjao Pupovca te govorio o medijskom reketu.

"SNV i Pupovac su u razdoblju naše demokracije odigrali pozitivnu ulogu. Ali, s vremenom, izgradili su monopol, financijski i politički, koji zatvara mogućnost pluralizma unutar srpske manjine, koja financijsku moć pretače u političku ekskluzivnost.", govorio je Josipović prije tri godine najavljujući izmjene zakona o nacionalnim manjinama.

O razlozima zbog kojih je Josipović nakon dvije godine izbivanja, te nakon međusobno izrečenih teških riječi, ponovo došao na SNV-ov domjenak, nije želio nagađati ni Pupovac. "Iz djetinstva se sjećam da su Badnjak i Božić dani izmirenja ljudi. Ovaj dan i prijem je jedno takvo mjesto na kojem je svatko dobrodošao. Da je došao bilo tko drugi, bio bi jednako primljen. Kao što ste vidjeli, pozdravio sam i izaslanika HDZ-a i, bez obzira na političke razlike, mi poštujemo političke napore", odgovorio je Pupovac na novinarsko pitanje je li se pomirio s Josipovićem.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara