Kako kontrolirati financiranje izbornih kampanja?

Foto: Ronald Goršić (Cropix)

JEDNI izbori su iza nas, drugi pred nama. Uskoro kreće izborna kampanja za lokalne izbore. Transparency International Hrvatska je organizirao okrugli stol s temom 'Kako kontrolirati financiranje izbornih kampanja'. U usporedbi s devedesetim godinama, Hrvatska je prilično napredovala po pitanju transparentnog financiranja političkih stranaka, smatraju u Transparency International Hrvatska.

"Bez novca stranke ne bi mogle funkcionirati, no potrebno je napraviti balans između privatnog i javnog financiranja", istaknuo je profesor s Fakulteta političkih znanosti Zdravko Petak.
 
"Javno financiranje je bitno kako bi kontrolirali stranke", kaže Petak ističući zanimljiv podatak kako neke od najrazvijenijih zemalja u Europi, poput Njemačke i Švedske, nemaju Zakon o financiranju političkih stranaka. "No, tamo nema ni nepravilnosti", zaključio je Petak.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Da bi nepravilnosti bilo što manje i kod nas, osim Zakona u kontrolu se aktivnije trebaju uključiti i građani", misli SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.
 
"Greške su se događale i događat će se", priznaje navodeći primjer vlastite stranke. "Pred strankama je veliki ispit, možda i najteži ispit u zadnjih godinu i pol, no siguran sam da ćemo ga položiti s odličnom ocjenom", rekao je Grbin misleći na predstojeće lokalne izbore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara