Tko pod drugim Jacu kopa...

Foto: Goran Mehkek/Cropix

I TAKO, došao je red i na Jadranku Kosor.

"Jadranka Kosor je ta koja solira i ne zastupa službene stavove stranke. Često nastupa pod svojim imenom, ali i kao 'neimenovani zastupnik HDZ-a'. I to u trenutku kad se stranka konsolidira, onako kako se treba konsolidirati svaka obitelj. A Kosor se često poziva na obitelj", izjavila je Dubravka Šuica, nakon što je iz vrha HDZ-a odaslano upozorenje kako "stranka ne može dopustiti da bude talac nečijih osobnih frustracija".

"Zadnji je čas da se prestane s unutarstranačkim podmetanjima zbog neispunjenih ambicija. Žalosno je da pokraj ovakve kukuriku vlade pojedinci namjerno ruše rejting i rade protiv stranke", poručuje glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš, po svemu sudeći ciljajući na bivšu predsjednicu Kosor kojoj navodno prijeti isključenje iz stranke.

Tradicija se, dakle, nastavlja.

Tko pod Ivom jamu kopa...

Kosor je zbog istih razloga svojedobno izbacila iz stranke Ivu Sanadera: zbog rovarenja, podrivanja autoriteta, šurovanja s ministrima iza njezinih leđa, dovođenja u pitanje njezinih odluka, javnog suprotstavljanja odlukama stranke, pa sve do one famozne pučističke press konferencije o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom nakon koje je počasni predsjednik Sanader isključen iz HDZ-a.

U svoje vrijeme Ivo Sanader na sličan je način očistio stranku od ostataka njegova protukandidata Ivića Pašalića, ali i detuđmanizirao stranku kako bi dodatno pročistio put za izgradnju vlastitog (i samo njegova) HDZ-a.

Baš kao što Karamarko danas tumači kako se povijest HDZ-a prekida Tuđmanovom smrću, a nastavlja njegovim dolaskom na čelo stranke.

Uglavnom, tko padne - gotov je.

Poraženi - pogubljeni

Nema bivših i počasnih, nema frakcija i dvostrukih autoriteta, poraženi su ujedno i "pogubljeni". Na ovaj ili onaj način, milom ili silom, vlastitom zaslugom ili tuđom krivnjom. Još jednom se potvrđuje pravilo da u HDZ-u bivši predsjednici jednostavno ne mogu preživjeti. Pardon, opstati.

I ne samo u HDZ-u.

Recimo, predsjednik SDP-a Zoran Milanović marginalizirao je, otjerao ili isključio iz SDP-a gotovo sve svoje protukandidate na unutarstranačkim izborima: Davorina Vidovića, Željku Antunović, Milana Bandića, Dragana Kovačevića, utišan je i Tonino Picula. Možda je i to razlog što na prošlim izborima Milanović nije imao protukandidata.

Odletio i Đapić

Prije nekoliko dana i Anto Đapić je isključen iz Hrvatske stranke prava. Nakon što je napustio predsjedničku funkciju poslije gotovo dvadesetgodišnje vladavine, na svoje mjesto instalirao je Daniela Srba, zadovoljivši se pozicijom počasnog predsjednika. Međutim, čim se - kako on to objašnjava - "oštro usprotivio koaliciji s HDSSB-om i strankom Ruže Tomašić", po kratkom postupku isključen je iz stranke.

Čak i Radimir Čačić ovih dana traži način da ostane u vrhu HNS-a, nakon što se vrati s odsluženja kazne zatvora zbog prometne nesreće u Mađarskoj. Preuzeo je predsjedničku funkciju Sjeverozapadnog regionalnog saveza HNS-a koje mu automatski osigurava mjesto u stranačkom predsjedništvu, što dodatno zaoštrava dosad idiličnu situaciju u kojoj su se on i Vesna Pusić izmjenjivali u predsjedničkoj fotelji.

Jakovčić se ne da

Liberali su se elegantno riješili Đurđe Adlešič koja je sama napustila HSLS prije nego je izbace, dok IDS traži način kako da se jednako elegantno riješi Ivana Jakovčića.

Ovaj istarski suveren najavio je povlačenje sa čela stranke koju je vodio dva desetljeća, ali još uvijek ne može pobjeći od "sanaderovskog" poriva za zadržavanjem neformalnog utjecaja.

Što, zapravo, nije nimalo neobično.

Oni koji su jednom okusili slast vođenja stranke, jednostavno ne mogu zamisliti da više ne vladaju. Još gore, da se njima vlada.

Tko bi gori... Brzo izgori

To naročito vrijedi za Jadranku Kosor. Ona je u jednom trenutku, doslovno ničim izazvana, postavljena za predsjednicu stranke i Vlade, da bi već u drugom - nakon dvaju izbornih poraza - ostala bez svega. Skoro i bez službenog vozača. To je bez pretjerivanja veliki udarac za osobu koja se mukotrpno probijala kroz stranku, krčila put pored Pašalića i Sanadera, da bi sada pala pred Karamarkom.

"Ako me namjeravaju sankcionirati, neka već jednom krenu. Očito se traži krivac za loš stranački rejting, a ja sam i krpa i vreća u koju se udara", prkosno poručuje Kosor.

Ona koja je na isključenju Sanadera i njegovih čuvala leđa u stranci i dizala rejting u javnosti, kao što se to očekuje od svih onih koji preuzimaju HDZ, ali i ostale političke stranke ustrojene na sličan način.

Poslušnici i podanici

Predsjednici se s vremenom rješavaju konkurencije i okružuju poslušnicima, odbacuju kritičare i suzbijaju frakcije, traže pokornost temeljenu na negativnoj selekciji. Sa svakim počinje nova era i svaki režim zatire ostatke prethodnog.

Sada je došao red na Jadranku Kosor, ali svoj red dočekat će i Tomislav Karamarko. 

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara