Kako se Nino Pavić igra s političarima

Foto: Index

ŠTO JE ČUDNO u fotografiji preplanulog Ninoslava Pavića i ležernog Ive Sanadera na jahti Malo vitra? Baš ništa.

Čudno bi bilo da najveći medijski tajkun nije uslikan u privatnom društvu premijera. Jer upravo to je ono čime se Pavić godinama bavio i na čemu je izgradio svoj medijski i poslovni imperij.

Prodao dušu vragu

Vratimo se samo do druge polovine devedesetih kada je sklopio pakt s Ivićem Pašalićem. Prema svjedočenju njegovih bivših urednika, trenutak kad je ušao u deal s Pašalićevom strujom u HDZ-u koja je preko afere Grupo dovela do Miroslava Kutle i osnivanja Jutarnjeg lista, bio je trenutak kad se Pavić iz novinara pretvorio u tajkuna.

Kažu da je tada prvi puta prodao dušu vragu, a poslije je bilo puno lakše.

Dovoljno je sjetiti se kako je Pašalićevo Vijeće za telekomunikacije upravo njemu dodijelilo koncesiju za Radio 101 i da je tog studenog 1996. godine sto tisuća ljudi izašlo na Trg bana Jelačića zbog Nine Pavića, koliko i zbog Franje Tuđmana i Ivića Pašalića. A ne zaboravimo ni to da je ozloglašeni Miroslav Kutle dvije godine kasnije dao novac za pokretanje "oporbenog i ljevičarskog" Jutarnjeg lista.

Murtićeve grafike

To sve Ninu Pavića nije smetalo da nakon Trećesiječanjske smjene vlasti 2000. godine zajedno s novim premijerom Ivicom Račanom dijeli famozne Murtićeve grafike za doprinos pobjedi demokracije.

Taj isti Račan nedugo nakon toga uhitio je Ninu Pavića zbog afere Grupo, ali ga već drugi dan pustio iz pritvora, za što je ceh platio ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević, napustivši Vladu nakon baražne vatre novinskih izdanja EPH.

Afera Grupo

Plan Grupo bio je zamišljen kao politička operacija ovladavanja medijskim prostorom, od novinskog tržišta, preko komercijalnih radio postaja do privatnih televizija. Paviću se za aferu Grupo nikad nije sudilo, ali zato je Kutle sudskim ili nekim drugim putem iskamčio svoj vlasnički udio u Obiteljskom radiju i u EPH.

Uglavnom, Pavić je jedva preživio i Ivicu Račana, da bi se dočepao Ive Sanadera. U osvit izbora 2003. godine u jednoj od svojih kolumni Davor Butković opisao je kako je s Pavićem otišao na večeru u dom Sanaderovih gdje je vlasnik EPH ostao frapiran ogromnom energijom novog vođe HDZ i budućeg premijera.

Opsluživao Sanadera

I tako je idućih osam godina EPH uredno opsluživao Sanadera. Skrivao je njegove koruptivne radnje i činio sve da se dočepa drugog mandata, a zauzvrat dobio Slobodnu Dalmaciju, niži PDV, Adriaticu.net, Mladena Bajića...

Kad je Sanader otišao, Nino Pavić preuzeo je nove kontakte. Izborio se da Ivo Josipović pobijedi na predsjedničkim izborima, da bi uz njega lakše zadržao svo nagomilano nasljeđe iz Sanaderova doba. Naravno, i Mladena Bajića.

Što će mu Milanović?

S Josipovićem još nema raskomoćenih fotografija s jahte, ali ima s proslave godišnjice tjednika Globus gdje je Ivo Josipović uzvanicima bio predstavljen kao osobni prijatelj Nine Pavića, a ne treba zaboraviti ni fotografije s lijepih druženja na predsjedničkim domjencima u HNK.

Sada se postavlja pitanje hoće li ih imati i sa Zoranom Milanovićem. Ili mu on zapravo ne treba.

Dovoljno je što ima ministra policije, inače bivšeg direktora iz Slobodne Dalmacije, kao i ministra pravosuđa, inače bivšeg odvjetnika Europapress holdinga. I naravno, glavnog državnog odvjetnika. I predsjednika Republike.

Vlasti se mijenjaju, mijenjaju se i afere, ali Ninoslav Pavić svejedno ostaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara