Kako stati na kraj lažnjacima? Traži se registar diploma i svjedodžbi

Ilustracija: Shutterstock

UDRUGA pravnika Vukovar 91. pozvala je danas mnogobrojne institucije da pokrenu postupak provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi svih zaposlenika u razini svoje odgovornosti i nadležnosti i na taj način dadu svoj doprinos u borbi protiv korupcije.

Pokretanje postupka provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi predložili su i pozvali predsjednika Republike, predsjednika Vlade, Vladu, predsjednika Sabora, ministre, saborske zastupnike, predstavnička tijela jedinice lokalne uprave i samouprave, župane, gradonačelnike, načelnike općina, direktore državnih i lokalnih javnih trgovačkih društava i ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladu su pozvali da predloži Hrvatskom saboru donošenje Zakona o registru diploma i svjedodžbi u cilju sustavnog, sveobuhvatnog rješenja ovog problema.

Iz Udruge podsjećaju da je problem nevjerodostojnih odnosno krivotvorenih diploma i svjedodžbi godinama nazočan u Hrvatskoj, te je, upozoravaju, nužno sustavno i sveobuhvatno konačno riješiti ovaj problem i poduzeti sve mjere i sankcionirati krivotvoritelje i osobe koje su nevjerodostojne diplome i svjedodžbe uporabile kao prave i zasnovale radni odnos u državnoj upravi, javnim službama i javnim trgovačkim društvima i ustanovama općina, gradova, županija i države.

"Konačnim rješavanjem problema nevjerodostojnih odnosno krivotvorenih diploma i svjedodžbi dat ćemo i konkretan poticaj i doprinos DORH-u i tijelima gonjenja za učinkovito sankcioniranje i preventivno sprečavanje krivotvorenja diploma i svjedodžbi", zaključuju u današnjem priopćenju iz Udruge pravnika Vukovar 91.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara