Kako upisati Hrvatsku u vinsku kartu svijeta?

Foto: narodni.net

DVIJE su poruke ovogodišnje Sabatine - pojačati izvoz i brendirati hrvatska vina u Europskoj uniji, složni su organizatori 23. Sabatine - Međunarodnog susreta vinara i vinogradara, koji će se održati od 24. do 27. listopada na otoku Hvaru.

Pozivnica hrvatskim vinarima na predaju uzoraka vina poslana je danas iz Zadra, regije koja je po broju zasađenih novih trsova, vinograda koji nose oznaku 'eko', ali i po broju vrhunskih vina, preuzela primat u Dalmaciji i svojevrsni je feniks domaćeg vinarstva. U cijeloj je Dalmaciji ova godina rekordna po urodu grožđa, dat će ponegdje i do 30 % više uroda ali, reći će stručnjaci, nosi okus gorčine. Razlog je tome činjenica što u ovim trenucima, na zalihama ima više od 2 tisuće hektolitara vina kojeg se nažalost nema gdje plasirati.
 
"Uvozom jeftinijih i lošijih stranih vina i općenito maćehinskim odnosom države prema vinarstvu i vinogradarstvu u zadnjih 20 godina uništena je domaća vinarska industrija koja se danas, ulaskom u Europsku uniju nalazi na prekretnici", ističe Lordan Ljubekov iz Zadružnog saveza Dalmacije:
 
"Cilj je jasan - upisati Hrvatsku u vinsku kartu svijeta. Nama je problem kod prometa grožđa i vina što nismo bili orijentirani prema distribuciji na strana tržišta. Sad smo dio Europske unije, nema više zaštite za uvoz vina, imamo kvalitetu, ali se ne možemo boriti na ovom tržištu s obzirom na standard i cijene uvoznih vina", rekao je Ljubenkov.
 
Od 1. siječnja iduće godine na raspolaganju domaćim vinarima stoji više od 22,5  milijuna eura europskog novca, a hoće li njime uspjeti ostvariti cilj, upisati Hrvatsku u vinsku kartu svijeta, ostaje za vidjeti
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara