Kakvi optimisti: Grčka vlada skrojila plan revizije bailouta koji će šokirati Bruxelles

Kakvi optimisti: Grčka vlada skrojila plan revizije bailouta koji će šokirati Bruxelles

Foto: AFP

GRČKA želi porezne olakšice, dodatnu socijalnu pomoć za siromašne i nezaposlene, zamrzavanje plana dogovorenih otpuštanja u javnom sektoru i dodatno vrijeme za smanjenje proračunskog deficita.

Sve ove stavke dio su plana koji će ubrzo doći na stol čelnika EU-a, MMF-a i ECB-a. I ne, ne radi se o planu kojeg će iz zafrkancije "trojci" poslati čelnici ljevičarske Syrize, od koje su u Bruxellesu tako strahovali. Riječ je o programu nove vlade Antonisa Samarasa, čiju je pobjedu na izborima trojka gromoglasno pozdravila.

Ovako se nismo dogovorili

Ova program, koje je danas vidio Reuters, prema riječima nove vlade reflektira pritisak javnosti da se olakšaju uvjeti koji su došli paketu s 130 milijardi eura teškim bailoutom. Međutim, stvar je od početka bila jasna - spas od bankrota podrazumijeva teške ekonomske mjere i ovakav plan, čak i ako bude dobre političke volje, sigurno neće naići na odobravanje europskih čelnika.

Valja napomenuti kako su pred prošlotjedne izbore članice eurozone najavile kako su spremne napraviti nekakve ustupke Grčkoj ako na vlast dođe "proeuropska" struja, ali nigdje nije spominjana ovako radikalna revizija bailout ugovora i nema sumnje da Njemačka, kao glavni financijer programa, neće pristati na to.

Duga lista zahtjeva

Program nove grčke vlade uključuje i poziv za rekapitalizacijom pete najveće grčke banke ATEbank-a. Riječ je o "poljoprivrednoj" banci u državnom vlasništvu, za koju je Europska komisija zaključila da je najbolje da se jednostavno ugasi. "Opći cilj programa je ukidanje dodatnih smanjenja u plaćama i mirovinama te odgađanje uvođenja novih poreza", stoji nadalje u programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U njemu se zove na smanjenje PDV-a za ugostitelje i farmere, koji trenutno iznosi 23 posto, i prekid otpuštanja u glomaznom javnom sektoru. Isto tako, žele da se potpore za nezaposlene isplaćuju dvije godine, a ne samo jednu.

Grčki program glavna zvijezda novog EU summita?

Traži se i dodatno vrijeme da se pristupi planu rezanja deficita na 2,1 posto i to do 2016. godine.
Treba uzeti u obzir da je prošle godine deficit iznosio 9,3 posto, a ovakva bi odgoda rezanja deficita sigurno zahtijevala dodatno financiranje izvana. Prag poreznog razreda koji plaća najmanje poreze trebao bi se dignuti, a minimalna plaća - srezana za 22 posto u veljači - ponovno prilagođena na temelju kolektivnih ugovora između poslodavaca i radnika.

Već sutra bi u Atenu trebali stići inspektori trojke koji prate grčki napredak i nema dvojbe da neće biti oduševljeni onim što će tamo vidjeti. Međutim, prava jezikova juha Samarasa očekuje sljedećeg tjedna na EU summitu, koji počinje u četvrtak. Tamo su primarne teme trebale biti situacije u Španjolskoj i Italiji, ali ovakav prijedlog grčke vlade mogao bi postati zvijezda "showa".

Čemu to gospodine Samaras?

Motivi Samarasa da pred europske lidere izađe s ovako nerealnim zahtjevima mogu biti brojni. Možda ima namjeru u startu tražiti previše, pa da, svjestan kako će se morati cjenkati, na temelju toga izvuče bar nešto. Možda je, nakon što su ga danima iz Bruxellesa tapšali po leđima, pomislio da je zaista toliko popularan da će m odobriti što god zatraži.

A možda je jednostavno svjestan da od toga neće biti ništa, ali je barem pred domaćom javnosti fingirao da se bori za njihove interese. Drugim riječima, na taj je način kod kuće kupio vrijeme. U Bruxellesu mu ne mogu previše zamjeriti, ili ga zbog drskosti maknuti, jer boljeg poltrona u Grčkoj od njega ionako ne mogu naći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara