Kapetan Costa Concordije osuđen na 16 godina zatvora

Kapetan Costa Concordije osuđen na 16 godina zatvora

Foto: Guliver Image / Getty Images

TALIJANSKI sud priopćio je u srijedu navečer da je Francesca Schettina, bivšeg kapetana kruzera Costa Concordia u čijem su brodolomu prije tri godine poginule 32 osobe, osudio na šesnaestgodišnju zatvorsku kaznu.

>Kapetanova ljubavnica: Na Costi Concordiji čekali smo helikopter, ali nije došao

Bivši kapetan tog broda proglašen je krivim za ubojstvo i potonuće broda na sudu u Grossetu, u Toscani, gdje mu je suđenje počelo u srpnju 2013.

Schettino je u srijedu, u završnoj izjavi pred sudom u Grossetu u očekivanju presude zbog havarije broda, ustvrdio da je postao žrtveni jarac u nesreći u kojoj je u siječnju 2012. poginulo 32 ljudi. Na Costa Concordiji bilo je oko 120 hrvatskih državljanina od kojih su neki bili dio osoblja kruzera.

U završnoj izjavi Schettino je rekao da je izložen medijskom linču, tijekom kojega je njegova uloga pogrešno prikazana i "sva odgovornost za taj incident svaljena na mene, bez obzira na istinu".


Istražitelji su žestoko kritizirali njegovo ponašanje u nesreći, optuživši ga da se brodom dugačkim 290 metara previše približio obali i pritom udario u otočić Giglio, pri čemu je probijen trup broda i kaotično organizirao evakuaciju.

"Kapetan kukavica"

Optužen je za višestruko ubojstvo, izazivanje brodoloma, odgađanje evakuacije i gubljenje nadzora nad operacijom tijekom koje je napustio brod prije nego što je spašeno svih 4.200 putnika i članova posade.

Mediji su ga nazvali "kapetan kukavica" jer je napustio brod prije nego što je evakuiran, a on se branio da je s obale pomagao u evakuaciji.

Državno odvjetništvo zatražilo je zatvorsku kaznu od 26 godina za Schettina koji je priznao da je kao kapetan bio odgovoran za brod, ali je odbacio odgovornost za poginule tijekom evakuacije.

On je jedini optuženi za nesreću, nakon što je vlasnik broda, Costa Cruises, tvrtka kći Carnival Corp., platio milijun eura kazne, a državno odvjetništvo prihvatilo nagodbu s petoricom odgovornih.

Schettinova ponuda za nagodbu odbačena je.

Boreći se s osjećajima, Schettino je odbacio tvrdnju državnog odvjetništva da nije pokazao odgovornost ili osjećaj za žrtve, rekavši kako se "tuga ne treba pokazivati u cilju skupljanja poena".

Havarija Costa Concordije jedna je od najvećih brodskih nesreća posljednjih godina.

Sud odbio zahtjev za trenutačno uhićenje Schettina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud u Grossetu odbio je zahtjev tužiteljstva da se kapetan Francesco Schettino odmah uhiti, nakon što je osuđen na 16 godina zatvora zato što je skrivio havariju kruzera Coste Concordije.

U Italiji se zatvorska kazna počinje služiti tek nakon što se iskoriste sva prava na žalbu. No, tužiteljstvo je zatražilo trenutačno zatvaranje Schettina, uz obrazloženje da postoji opasnost od njegova bijega, ali je sud to odbio.

Fatalna Cemortan

Kapetan Francesco Schettino je na odvojenom suđenju morao objasniti i ulogu moldavske plesačice Domnice Cemortan koja je na brodu boravila bez karte i bila njegova ljubavnica. Tužitelji su naveli da je njezina prisutnost na komandnom mostu broda "izazvala zbunjenost i rastresenost kapetana".

Cemortan je u javnost izašla s istinom u listopadu 2014. godine nakon što je dala ultimatum kapetanu: "Ili ćeš ti sve reći, ili ću ja. Imaš šest dana".Nakon tih šest dana, Cemortan je za talijanski tjednik Oggi ispričala kako joj je Schettino rekao da pođe s njim na gornju palubu gdje će ih spasiti helikopter. "Kada smo išli na palubu nisam znala što ćemo gore. Rekao je da ide provjeriti brod. No, tamo se često osvrtao i gledao u nebo. U jednom trenutku je rekao - ovdje nas nitko ne vidi. Bilo je jasno da čekamo helikopter. Poslije sam ga pitala je li trebao doći helikopter, a on mi je rekao samo da se plan promijenio i da se moramo spustiti na nižu palubu".
 

Tijelo mladog konobara posljednje izvučeno iz olupine

Talijanske vlasti objavile su početkom studenog kako su okončali potragu za tijelom posljednje žrtve brodoloma. Radnici koji su uklanjali smeće iz olupine pronašli su tijelo Russela Rebbela u jednoj od putničkih kabina.

"Nakon 1.025 dana, pronađen je. Obećao sam obitelji da ću jednoga dana vratiti brata kući. Nisam znao kada će to točno biti, no znao sam da će se dogoditi. Konačno, pronašli smo tijelo mojeg mlađega brata Russela Rebella", objavio je na Facebooku njegov brat Kevin Rebello.

"Roberto, zajebao sam! Vidi, umirem ovdje"

Snimke s broda otkrile su kako je Schettino bio svjestan svoje krivnje za tragediju. Na snimci se čuje kako Schettino kolegi telefonom javlja da je "zajebao".

"Roberto, zajebao sam! Vidi, umirem ovdje", kazao je Schettino. Crna kutija otkriva da je Schettino od kormilara tražio da se približi obali kako bi pozdravio stanovnike otoka Giglio. Nakon udara je povikao: "Zar tonemo? Ne razumijem. U što smo to udarili?".

Njemačkom paru koji je preživio brodolom u sudnici je rekao da "ne trebaju na njega biti bijesni, jer je on svojim postupkom spasio život i njima i brojnim drugim putnicima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara