Kapetan Dragan će 15. srpnja biti izručen Hrvatskoj

Kapetan Dragan će 15. srpnja biti izručen Hrvatskoj

Screenshot: Youtube

OPTUŽENI za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, bit će izručen 15. srpnja Hrvatskoj, pišu srpske Večernje novosti te dodaju da je Australija iz Zagreba primila dokaze da će suđenje "biti pošteno i nepristrano" te je odlučila izručiti Dragana Vasiljkovića koji je već devet godina u australskom pritvoru.

Vasiljković u ekskluzivnom razgovoru za Večernje novosti kaže da nema povjerenja u hrvatsku državu koja ga je "nedužnog optužila za ratne zločine".

"Pripremajući svoju obranu pred hrvatskim sudom, angažirao sam dva odvjetnika iz Hrvatske, ali su mi ovih dana iznenada otkazali punomoć. Jedan od odvjetnika je primio ozbiljne prijetnje da će mu obitelj stradati radi mene", kazao je Vasiljković.

Poruku da ne može pronaći obranu, poslao je Vasiljković iz zatvora u Sydneyu srpskoj ambasadi u Canberri, tvrdeći da će ga u Hrvatskoj ubiti.

Australija će Draganu Vasiljkoviću platiti obranu kao australskom državljaninu pred hrvatskim sudom.

Ministarstvo pravosuđa: Izručenje Dragana Vasiljkovića očekuje se do 15. srpnja

Izručenje okrivljenika za ratne zločine u Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, zvanog kapetan Dragan, iz Australije očekuje se do 15. srpnja, potvrdilo je nešto kasnije i hrvatsko Ministarstvo pravosuđa koje je nadležno za postupak njegova izručenja.

Detalji izručenja još nisu poznati, ali se zna da bi trebao biti predan splitskom županijskom državnom odvjetništvu koje protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Prema uobičajenoj proceduri Vasiljkovića bi prvo trebali ispitati splitski istražitelji, koji bi potom od splitskog Županijskog suda trebali zatražiti da mu se odredi istražni zatvor gdje bi čekao suđenje.

Po Vasiljkovića, kojega se tereti da je jedan od vođa srpskih paravojnih snaga tijekom pobune u Hrvatskoj, u Australiju će otići naoružani hrvatski policajci koji će uz njega biti na putu do Hrvatske.

Prema neslužbenim informacijama istraga protiv Vasiljkovića je pri kraju te bi protiv njega uskoro trebala biti podignuta optužnica, ako u istrazi ne budu predloženi novi svjedoci ili dokazi.

Mučio je, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije

Splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Naknadno je šibensko Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.

Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rješenjem Vrhovnog suda od rujna 2010. određeno da se postupak premjesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sjedišta na kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski mediji objavili su u petak da mu je australski Vrhovni sud odbacio žalbu.

Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara