Karamarkova čistka: Stier više nije međunarodni tajnik HDZ-a

Foto: Hina

DAVOR IVO STIER više nije međunarodni tajnik HDZ-a, odlučilo je danas Predsjedništvo stranke.

Iz vrha stranke prvo su tvrdili da je Stier razriješen na vlastiti zahtjev, a poslije da se radi o dogovoru.

"Zbog obveza u Europskom parlamentu, Stier nije u mogućnosti kvalitetno obnašati dužnost međunarodnog tajnika pa je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, u dogovoru s njim, predložio njegovo razrješenje", rečeno je Hini iz HDZ-a.

Potvrdu te informacije od samog Stiera, koji razrješenjem s dužnosti međunarodnog tajnika gubi i mjesto u Predsjedništvu stranke, Hina nije mogla dobiti jer se nije javljao na telefonske pozive.

Neki članovi Predsjedništva HDZ-a uvjereni su, međutim, da je Stier razriješen protiv vlastite volje.

"Nisam stekao dojam da Stier želi da ga se razriješi, upravo suprotno. Uostalom, zašto bi netko tražio da ga se makne iz Predsjedništva", komentirao je član Predsjedništva HDZ-a koji je želio ostati anoniman.


Po njegovim riječima, Stierovo razrješenje na sjednici je predložio sam predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, obrazlažući da bi međunarodni tajnik morao biti u Hrvatskoj, a Stier je od ponedjeljka do četvrtka u Bruxellesu.

"Stier se kurtoazno zahvalio i kazao kako prihvaća razrješenje, jer je po predsjedniku i izabran, a glasovanje je potom bilo samo formalnost", prepričava član Predsjedništva HDZ-a.

Uvjeren je kako je suradnja sa SDP-ovim europarlamentarcem Toninom Piculom samo jedan od Stierovih "krimena", a pravi razlog gubitka povjerenja vrha stranke vidi u činjenici da je Stier svojedobno glasovao protiv isključenja bivše predsjednice stranke i premijerke Jadranke Kosor, što mu nikada nije do kraja oprošteno.

Miro Kovač novi međunarodni tajnik

Predsjedništvo HDZ-a danas je imenovalo dr. Miru Kovača novim međunarodnim tajnikom stranke, umjesto dosadašnjeg tajnika Davora Ive Stiera, priopćeno je kasno popodne iz HDZ-a.

"Kako je na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a sam obrazložio, dosadašnji međunarodni tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier u dogovoru s vodstvom stranke prepustio je dr. Kovaču dužnost zato što zbog brojnih zastupničkih obaveza u Europskom parlamentu, te angažmana u skorašnjoj predizbornoj EU kampanji, više neće biti u mogućnosti adekvatno obnašati", ističe glasnogovornica HDZ-a Dajana Bebek.

Dr. Kovač, rođen 1968. u Splitu, dugogodišnji je hrvatski diplomat koji je u svojoj karijeri obnašao dužnosti, među ostalim, pomoćnika ministra vanjskih poslova RH (2004.) te veleposlanika u SR Njemačkoj (2008. - 2013.).

Profesionalnu karijeru počeo je 1995. u Uredu predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana. U Središnjicu HDZ-a prelazi iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Oženjen i otac troje djece, dr. Kovač stekao je doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu, navode iz HDZ-a.

Predsjedništvo HDZ-a donijelo je danas još dvije kadrovske odluke: Nada Murganić iz Karlovca ulazi u Hrvatski sabor kao zamjenica zastupnika u VII. izbornoj jedinici umjesto Damira Jelića, a Margareta Mađerić imenovana je tajnicom HDZ-a za iseljeništvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara