Katolička crkva u Australiji priznala seksualno zlostavljanje stotina djece

Foto: Ilustracija

KATOLIČKA crkva u Australiji priznala je seksualno zlostavljanje više od 600 djece počinjeno na području savezne države Victorije od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas. Melburnski nadbiskup Denis Hart zlostavljanje je nazvao "sramotnim i šokantnim" te poručio kako je Crkva u potpunosti otvorena za suradnju s pravosudnim tijelima kako bi se doznala prava istina. Uputio je i ispriku svim žrtvama.

Kako prenose australski mediji, potvrđeno je oko 620 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od strane rimokatoličkih svećenika u Australiji, dok se još 45 slučajeva istražuje. Najveći broj slučajeva datira iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, dok je u periodu od 1990. godine do danas prijavljen malen broj - tek nekoliko slučajeva. Nije zasad poznato je li razlog smanjenju tog broja činjenica da se žrtve novijeg datuma još uvijek boje, odnosno srame progovoriti o zlostavljanju ili je ta sramotna brojka doista i realno smanjena.

Prema neslužbenim procjenama smatra se da je tijekom ovog dugog niza godina u Australiji najmanje 10 tisuća djece bilo izvrgnuto svećeničkom zlostavljanju kroz dugi niz godina. Seksualna zlostavljanja djece jedan su od gorućih problema unutar rimokatoličke crkve u Australiji proteklih godina. Tijekom svog posjeta Australiji 2008. godine, papa Benedikt XVI. susreo se s nekim žrtvama svećeničkog zlostavljanja te im se tom prilikom i javno ispričao zbog toga.

Detaljne istrage seksualnog zlostavljanja djece unutar Katoličke crkve u Australiji su pokrenute nakon što je otkriveno da je najmanje 40 žrtava svećeničkog zlostavljanja tijekom godina počinilo samoubojstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara