Kerry: Kineske akcije u spornim vodama su provokacija

Kerry: Kineske akcije u spornim vodama su provokacija

Foto: Hina

SJEDINJENE Države smatraju provokacijom kinesko postavljanje naftne platforme i slanje plovila u vode u Južnom kineskom moru, oko kojih se spori s Vijetnamom, rekao je u telefonskom razgovoru američki državni tajnik John Kerry kineskom ministru vanjskih poslova Wangu Yiu.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more i odbacuje pretenzije Vijetnama, Filipina, Tajvana, Malezije i Bruneja na njegove dijelove.

"On (Kerry) je rekao da kinesko postavljanje naftne platforme te brojna vladina plovila u vodama oko kojih se spori s Vijetnamom predstavljaju provokaciju", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

"Pozvao je obje strane da smanje napetosti... i riješe spor mirnim sredstvima u skladu s međunarodnim pravom", kazala je Psaki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je svakako bilo provokativnih poteza u Južnom kineskom moru, ali da Kina nije kriva za to već je greška na SAD-u jer ohrabruje takvo ponašanje.

"Nadamo se da američka strana može pažljivo razmisliti želi li stvarno da Tihi ocean bude miran i kakvu vrstu uloge zapravo želi imati?", rekla je glasnogovornica Hua Chunying na brifingu za novinare.

Wang je pozvao Kerryja da "objektivno i pošteno" razmotri pitanje Južnog kineskog mora te da "djeluje i govori s oprezom", dodala je Hu.

Napetosti su porasle prošlog tjedna u izvorima bogatom Južnom kineskom moru pošto je Kina postavila ogromnu naftu platformu u dijelu na koji Vijetnam polaže pravo. Vijetnam je optužio Kinu da su njezini brodovi namjerno udarili u dva vijetnamska broda, a Kina optužuje Vijetnam da su njegovi brodovi namjerno udarili u kineske nedaleko od spornih otoka Paracel.

Na sastanku sa singapurskim ministrom vanjskih poslova u Washingtonu K. Shanmugamom, Kerry je rekao da je SAD jako zabrinut zbog "agresivnog čina" Kine u tom sporu.

"Mi smo posebice zabrinuti - sve zemlje koje sudjeluju u plovidbi i prometu Južnim kineskim morem, Istočnim kineskim morem, su duboko zabrinute zbog ovog agresivnog čina", kazao je Kerry na sastanku u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara