Kerry: Vidio sam podatke o sirijskoj upotrebi bojnog otrova

Kerry: Vidio sam podatke o sirijskoj upotrebi bojnog otrova

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry rekao je u četvrtak da je vidio neobrađene podatke o tome da je Sirija upotrijebila bojni otrov u napadima na vlastite državljane, ali je dodao da podaci još nisu verificirani.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da je Sirija u zadnjih nekoliko mjeseci možda upotrijebila kemijsko oružje u 14 napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vidio sam neobrađene podatke koji upućuju na to da je bilo, kao što Francuska kaže, više slučaja u kojima je klor upotrebljen u ratne svrhe", rekao je Kerry novinarima u Londonu. "Ako to jest istina, i bude li to moguće dokazati, to bi bilo u suprotnosti s dogovorom o kemijskom oružju i protiv konvencije koju je Sirija potpisala".

Kerry koji se prije toga sastao s ministrima vanjskih poslova Europske unije i zemalja Perzijskoga zaljeva koje nisu sklone sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu, kaže kako ti podaci još nisu potvrđeni.

Sjedinjene Države dogovorile su se sa saveznicima da "udvostruče napore" kako bi se poduprla umjerena sirijska oporba, a Amerika je spremna i razmotriti mogućnost slanja pomoći u teritorije koje drže pobunjenici, i to putem nevladinih organizacija, a ne Ujedinjenih naroda, rekao je Kerry.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara